x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Teatru La HOP, melodiile Mariei Tănase, tema de workshop

La HOP, melodiile Mariei Tănase, tema de workshop

de Maria Sârbu    |    27 Aug 2013   •   19:12
La HOP, melodiile Mariei Tănase, tema de workshop
Participanţii Galei Tânărului Actor au în acest an o sarcină neobişnuită: trebuie să şi cânte
Gala Tânărului Actor HOP, ediţia 2013 (4-7 septembrie), “suferă” schimbări esenţiale: şi de formă şi de conţinut. Evenimentul, organizat de UNITER de 16 ani, în dorinţa de a promova şi lansa tineri absolvenţi de teatru, a revenit la Costineşti (după 14 ani de Mangalia), fiind găzduit de Vox Maris Club Grand Resort. Directorul Galei, regizorul Radu Afrim, şi-a propus “departajarea valorilor” din numărul mare de absolvenţi care există la ora actuală în România. Pe lângă recitalul, la Individual, şi spectacolul, la Grup (cele două secţiuni competiţionale), cei aproximativ 50 de actori selecţionaţi trebuie să şi cânte. Şi nu ceea ce vor ei, ci cântece ale Mariei Tănase, al cărei centenar este marcat în 2013. Concurenţii se vor pregăti în cadrul workshop-ului, alegându-şi din melodiile cântăreţei  pe care le vor remixa împreună cu compozitorul de muzică electronică Vlaicu Golcea, coordonatorul workshop-ului. Va rezulta un show, prezentat în ultima zi de gală.

Aventură muzicală
Ideea acestei teme de workshop a impresionat mai multă lume, iar Irina Ionescu de la ICR a gândit un proiect cu rezonanţă internaţională. Ea intenţionează să ducă spectacolul final, desigur cu o parte dintre participanţi, la Paris, la Sala Bizantină a  Palatului de Béhague (proprietate a statului român în inima capitalei Franţei). Este nu numai un omagiu adus celei care a fost o autentică artistă, este şi un mijloc de a-i apropia pe tinerii actori de o cultură autentică, de adevărata muzică populară. Numai că va fi un remix, ceea ce cred că vibrează cu timpul prezent. Aşa că tinerii actori “vor reinterpreta pe acorduri electro” cântecele: “Mi-am pus busuioc în păr”, “Leliţă cârciumăreasă”, “Aseară ţi-am luat basma” sau “Lung îi drumul Gorjului”. Şi... i s-a spus aventură muzicală. Workshop-ul este intitulat “Hai iu iu nu hi you you”. În acest an şi tema obligatorie este ceva neobişnuit. Aşa cum a dorit directorul, concurenţii vor trebui să “intre în pielea” unui idol de-al lor: actor de film/teatru, rock star etc. Şi să nu-l parodieze (asta pentru a nu cădea în facilul emisiunilor tv de profil), ci să ne facă să credem pentru trei minute că-l avem în faţă pe Chaplin, pe Rowan Atkinson sau pe Margareta Pâslaru (de la Afrim citire).

Spectacole invitate

Ceea ce vor prezenta participanţii la Gală în concurs va fi analizat şi apreciat de un juriu format din Oana Pellea (preşedinte), Radu Macrinici, Marius Manole, Ada Milea şi Corina Şuteu.
Sunt şi patru spectacole invitate, câte unul în fiecare seară, “patru din cele mai inovative estetic spectacole ale anului”, după cum ne spunea acelaşi Afrim. Toate patru sunt, “întâmplător”, spectacole independente: “Noi 4”; “Zic-Zac”; “Pretend we make you happy” şi “Variaţiuni la invenţiuni OP 2”. Spun şi eu ca şi ceilalţi: anul acesta, la Gala HOP, se poartă “Spectaculos-ul”.


×
Subiecte în articol: Gala HOP