Sâmbătă, 25 mai, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, se va juca ultima reprezentaţie a musicalului Fii bun până la moarte, adaptare a romanului omonim scris de Móricz Zsigmond, regia: László Béres. Premiera a avut loc în data de 14 ianuarie 2017 și are în distribuție 29 de copii. Spectacolul a avut treizeci de reprezentații pe parcursul a trei stagiuni și a fost văzut de douăzeci de mii de spectatori.
László Béres, regizorul spectacolului, declara înainte de premieră că prin intermediul acestui spectacol încerca să repună în valoare trăsături precum cea de a fi onest, cinstit, conștiincios. Conform spuselor sale, copiii din spectacol nu au resemnarea și renunțarea la luptă a celor care știu că nu au nici o șansă, ci sunt capabili să gândească independent, să înfrunte normele impuse de societate. Mesajul lor către adulți este: lăsați-ne să fim copii și să ne bucurăm de vârsta noastră!
„Pentru mine, Fii bun până la moarte este un slogan pe care îl folosim azi ca pe o banală evidență căreia nu-i atribuim niciun sens profund, prin urmare nici nu încercăm să trecem de pura evidență. Cred că a fi bun este sinonim cu a fi cinstit, a te strădui să fii onest, să rămâi tu însuți în orice circumstanţă, atât la nivelul faptelor cât și al așteptărilor. Am putea spune că, în acest caz, nu este vorba doar de a-ți rămâne fidel ție însuți” – a declarat regizorul.
„Fii bun până la moarte nu conţine un mesaj exclusiv pentru copii, deşi copii erau pretutindeni, în sală şi pe scenă, alergând în foaier şi pe scări. Au invadat literalmente teatrul în ziua premierei. Evident că e mai mult decât un spectacol pentru copii. E o pledoarie emoţionantă pentru cinste, adevăr, dreptate. E dorinţa de a sensibiliza pe oricine, indiferent de vârstă. Emulaţia revărsată de pe scenă în sală, performanţele înregistrate, cupletele şi momentele de dans, încântătoare în sine, m-au determinat să las deoparte exigenţele exagerate vizavi de structura muzicalului şi să dau frâu liber bucuriei de a participa la această formă unică de manifestare pe care numai teatrul ţi-o poate da prin mesagerii săi, interpreţi adulţi, profesionişti şi copii, maeştri şi ucenici deopotrivă” – scria criticul de teatru Adrian Țion.
Rolul principal este interpretat de Gellért Ábrahám, iar din distribuție mai fac parte actorii: Csaba Marosán, Péter Árus, Áron Dimény, Gábor Viola, Róbert Laczkó Vass, Loránd Váta, Szabolcs Balla, Alpár Fogarasi, Júlia Laczó, Melinda Kántor, Rita Sigmond, Csilla Varga, Attila Orbán, Csilla Albert, Loránd Farkas, Ervin Szűcs, Réka Csutak, András Buzási, și copiii Dávid Kovács, Ákos Kerekes, Dávid Szenkovics, Victor Pulbere, Dávid Szilágyi, Kristóf Bodor, Ádám Rámay, Áron Sárosi, Dénes Sógor, Vincze Schneider, Alex-Krisztián Rancea, Csaba Esztergár, Eszter Jenei, Deborah Jenei, Csenge Darabont, Lea Sinkó, Kincső Somogyi, Réka Kolumbán, Kincső Pásztor, Dóra Ábrahám, Krisztina Horváth, Henrietta Mikó, Virág Sárosi, Boróka Benkő, Zsófia Deák, Csenge Szász, Kinga Albert.
Decorul este semnat de Csaba Csíki, iar costumele de Andrea Ledenják.