Expoziția Democrație și Protest
Avem deosebita plăcere să vă invităm la vernisajul expoziției fotografice Democrație și Protest, din data de 17 septembrie 2019, ora 18:00, care se va desfășura în foaierul Sălii Studio (de la etajul 1) al Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București.
La vernisaj vor vorbi: Ana Blandiana (Președinte, Fundația Academia Civică), Ion Caramitru (directorul Teatrului Național din București), Paul Lăzărescu (organizator, miting 1945), Ion-Andrei Gherasim (Președinte, Fundația Corneliu Coposu), Daniel Seiberling (Director Regional, Fundația Hanns Seidel) și Răzvan Orășanu (Președinte, Asociația Ține de Noi).
Gândită ca un arc între trecut și prezent, expoziția va reuni fotografii din colecții de arhivă, unele neexpuse până acum publicului larg. Fotografiile provin din arhivele Fundației Academia Civică, Fundației Corneliu Coposu, Centrului Rațiu pentru Democrație, Memorialului Revoluției din Timișoara precum și din colecțiile unor fotografi independenți. Ideea expoziției a pornit de la o cooperare între Asociația Ține de Noi, Fundația Academia Civică și Fundația Corneliu Coposu, cu sprijinul fotografului independent Dan Bălănescu.
Fotografiile și instalațiile expoziției propun o analiză comparativă a protestelor din România din ultimii 75 de ani.
Ineditul expoziției vine din forma de prezentare a fotografiilor de arhivă. Este relevant cum între perioade istorice și contexte cultural-politice foarte diferite, esența protestului apare identică, astfel privitorul fiind pus să analizeze instantaneele surprinse, și să își formuleze propriile concluzii.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 17 septembrie - 14 octombrie 2019, de luni până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Intrarea este gratuită.
“Regele moare” revine pe scena TNB
Regele moare de Eugène Ionesco, regia Andreea și Andrei Grosu revine pe scena Sălii Mari a Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București sâmbătă, pe 21 septembrie 2019, de la ora 19:30.
Un spectacol de o emoție copleșitoare, în care fiecare dintre noi joacă rolul principal.
Ce spun regizorii despre spectacol: “Suntem fericiți. Au fost niște luni de lucru de care ne-am bucurat până la ultima sorbire. Regele domnului Ionesco a îngăduit una dintre cele mai frumoase întâlniri pentru noi. Cu oameni de care ne-am îndrăgostit, cu oameni de care eram îndrăgostiți și pe care o să-i păstrăm așa cum ni s-au dat, cu zâmbete, cu frici, bucuroși, emoționați, netrucați. Regina care ne conduce, altă regină tremurândă, doctorul copleșit, guardul neputincios, menajera fragilă și un rege care moare. Învățăm de la ei cum se moare. E o poveste cu regi si regine, cu nori și copaci care cresc din podele, mari inventatori, frici, familie, dar mai ales cu și despre dragoste”. Andrei și Andreea Grosu