x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Ziua Limbii române , sărbătorită la Casa Artelor "Dinu Lipatti"

Ziua Limbii române , sărbătorită la Casa Artelor "Dinu Lipatti"

26 Aug 2019   •   13:28
Ziua Limbii române , sărbătorită la Casa Artelor "Dinu Lipatti"

Primăria Municipiului București prin Casa Artelor "Dinu Lipatti" vă invită sâmbătă, 31 august, de la orele 18.00, la deschiderea stagiunii de toamnă prilejuită de evenimentul extraordinar „Ziua Limbii Române la Casa Artelor Dinu Lipatti”, ediția a II-a.

Expoziția în aer liber „Ziua Limbii Române - Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă la 130 de ani de la trecerea în nemurire” va pune în lumină cele trei destine care s-au influențat reciproc - personalități ale literaturii clasice românești de la a căror dispariție se împlinesc 130 de ani, precum și o secțiune dedicată aspectelor istorice și geografice ce privesc formarea limbii române, a dialectelor și a graiurilor noastre. Participanții sunt invitați să vizioneze și expoziția permanentă „Dinu Lipatti - viața și opera”.

În Curtea Casei Lipatti, în intervalul 18.00-20.00, se vor desfășura Atelierul de modelaj în lut și, în premieră, Atelierul de scriere arhaică românească unde publicul va avea ocazia sa învețe o artă care se pierde in timp: caligrafia veche. În paralel cu aceste ateliere, de la orele 18.30, în Salonul de Muzică se vor proiecta filme documentare despre viața celor trei personalități omagiate: Mihai Eminescu, Veronica Micle și Ion Creangă.

În încheierea  evenimentului, de la orele 20.00, în Salonul de Muzică, va avea loc Recitalul Extraordinar de poezie românească „Sunt suflet în sufletul neamului meu - limba română este patria mea” - producție a Teatrului Nottara, susținut de actorul Emil Boroghina, Societar de Onoare al Teatrului Național Craiova și Director fondator al Festivalului Internațional „Shakespeare” de la Craiova.

În cadrul recitalului se vor auzi poezii ale unora dintre cele mai răsunătoare voci din istoria literaturii române: de la Grigore Ureche, Dosoftei şi Miron Costin, Vasile Alecsandri şi Mihai Eminescu, George Coşbuc şi Octavian Goga, Tudor Arghezi şi Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi Ioan Alexandru, până la Ana Blandiana, Adrian Păunescu şi Mircea Dinescu.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

×