x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Băsescu a ciupit-o pe Udrea!

Băsescu a ciupit-o pe Udrea!

de Dan Constantin    |    03 Sep 2010   •   00:00
Băsescu a ciupit-o pe Udrea!

Ceva-ceva se întâmplă la vârful Puterii. Remanierea este o furtună într-un pahar gol de apă pe lângă ceea ce a îndrăznit să zică Traian Băsescu.
În faţa ambasadorilor - cel mai cuminte auditoriu de care poate să aibă parte şeful statului - a făcut-o de ruşinică pe Elena Udrea, femeia cea mai inamovibilă din politichia românească.

El a trântit-o, spunând că nu prea a văzut turişti străini plimbându-se prin România. O critică directă la adresa doamnei Nutzy Biciclista, care, după doi ani de mandat la Ministerul Turismului, a "reuşit" să facă doar scandaluri puţin atrăgătoare pentru străini. Să-i fi "scăpat" lui Traian Băsescu porumbelul, aşa, din joacă? Cunoscând personajele, nici ea, nici el nu fac declaraţii "din greşeală". Ceea ce s-a întâmplat la Adunarea ambasadorilor lasă deschisă uşa spre o mişcare mai semnificativă în scena politică ocupată abuziv de figuri cu miză mică pentru interesele reale ale ţării.
În timp ce Traian B. o "ciupea" pe Elena U., nu stătea (pardon) cu mâinile în sâni. Cadrul era păruiala internă de la vârful PDL pusă la cale de Traian B. prin pupilele ascultătoare - Sulfine&Severine - în cadrul unei consultări-test între Guvern şi parlamentarii partidului. Aici, Elena U. a propus o remaniere totală, adică depunerea mandatului întregului Cabinet Boc.

Dacă ideea venea de la vreun deputat din vârful munţilor, de care să nu fi ştiut nimeni, adunarea ar fi trecut peste ea ca o glumă. Când vine de la "fetele marinarului" (intră aici şi Raluca Turcan "proaspăt tunată"), propunerea începe să semene cu episodul unui serial care va dura câteva luni. În ultimul episod anticipez finalul domnului Boc, acum actor deja cu perspectiva incertă în Palatul Victoria. Scenaristul din mine vede şi o altă posibilă desfăşurare a dramoletei dintre El şi Ea. Nutzy, auzind răutăcismele la adresa muncii ei titanice fără rezultat, ca o femeie din popor ce este, a reacţionat ca la Pleşcoi. Te iei de mine? Să vezi tu ce-i fac lu' ăla micu' a lu' matale. Şi a venit şi Nutzy cu propunerea de retragere totală a Guvernului. Ştiu că varianta cu supărarea Ei este subţire ca aţa vieţii, dar pentru scena finală, de pus poalele în cap, merită să o reţinem pentru deliciul... ambasadorilor.

Revenind la discursul şefului statului, lung, lung, ca o zeamă gătită în familiile nevoiaşe, să reţinem puţinele steluţe de grăsime de la suprafaţă. Una ar fi relaţia cu Rusia, prezentată pe larg, ferm, realist, într-un moment de răceală acută. Expozeul în acest cadru era mai mult decât necesar, fiind perceput ca o punte de avarie aruncată peste ape învolburate în locul podului şubrezit în timp şi prăbuşit recent. Pe această punte se poate circula cu atenţie, cu gabarite reduse, şi părţile pot decide cu răbdare dacă vor să ridice un pod trainic.
Este un mesaj explicit al României pentru a scoate relaţiile cu Rusia dintr-o zonă conflictuală la care, culmea, ne-au împins "diplomaţii".

Un alt punct de reţinut este tabloul sumbru al stării din ambasade descris pe scurt de şeful statului, care, prin prerogative, este artizanul politicii externe. Traian B. făcea un apel la punerea în drepturi a ambasadorului, ca şef unic al misiunilor României în străinătate. Asta denotă haosul din diplomaţie, ca rezultat al admiterii în acest corp de elită a unor persoane cu handicap profesional şi moral. Episoadele trimiterii ca diplomaţi a unor personaje mondene - Syda&Pârcălăbeasca - sunt semnificative pentru "cadrele" incluse pe pile în MAE.

Îndemnul spre pragmatism economic al diplomaţiei a fost plasat spre zona China, Japonia, Coreea de Sud, ţări puţin lovite de criză, care ar putea să contribuie substanţial la finanţarea unor proiecte în România. Dacă nu trântea la final cu mucii în fasole - făcându-l samsar de avioane pe ambasadorul Suediei - am fi crezut că Traian Băsescu îşi joacă rolul măcar în politica externă. Făcând-o, a ratat prietenia cu o ţară - singura care ne-a fost explicit alături în conflictul returnării romilor din Franţa. Poate asta l-a enervat rău pe Băsescu - ce vă băgaţi voi, bă blonzilor, în ţigănia noastră?

×
Subiecte în articol: editorial