x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Caiet cu subiecte.

Caiet cu subiecte.

de Tudor Octavian    |    06 Iun 2011   •   21:00

● In primii ani de dupa 1990, la Braila, mai multe magazine postau un anunt ciudat: "Avem ligheane de prins rusi". L-am citit in mai multe grafii de semianalfabeti, gandind ca vad ce nu este. Cum adica sa prinzi rusi cu ligheanul? Unul dintre anunturi venea cu o precizare, care m-a motivat sa intru si sa ma dumiresc asupra chestiunii: "ligheane de aluminiu". Se montau in loc de antene parabolice pe directia Chisinau si Kiev.

● Casierii care platesc colaboratorii cu sume mici alinta banii: Veniti sa va luati banutii. Sau: Haideti sa va dam banisorii. Un casier a fost mai mult decat tandru cu mai mult decat modesta plata pe colaborare: Multi, putini, sunt baneii dumneavoastra! Alintul e numai la leii vechi, chiar daca plata e in lei noi. Si niciodata la sumele in euro. Acestora li se zice cu o obida de sarac euroi.

● Un verdict sanitar, auzit la un negustor de afumaturi de casa: Inainte, oamenii mancau neecologic si mureau bolnavi. Negustorul voia sa spuna ca astazi oamenii mananca stiintific si mor sanatosi.

● Un paradox in lumea artelor plastice: colectionarii n-au studii academice de estetica si de istoria artei, iar absolventii facultatilor de estetica si de istoria artei nu devin colectionari. Explicatia e la echivalarea convingerilor in bani. Colectionarii cred in ce dau banul, pe cand specialistii muzeelor nu trec pragul convingerilor fara suport in cote si preturi. Specialistii cred numai buchea cartii. In facultatile de profil, profesorii sunt toti specialisti, fara nici o deschidere spre piata artei. Intre arta pentru arta si piata artei e un vid intelectual.

● Diferenta dintre un om cu scoala si un analfabet vine din aceea ca scoala ii permite primului accesul la mai multe profesi­uni si nu lungind trecerea de la una la alta, ci foarte repede, pe cand analfabetul altceva decat necalificat n-are cum sa fie. Ce si cum sa schimbe, daca nu stie cum, nu stie ce si nici in ce fel?

● Prin anii 1960, intr-un pasaj de vizavi de Institutul de Arhitectura, o batrana anunta onor trecatorii cu un afis scris probabil de un student, ca vinde "Zilnic bors proaspat!". Un hatru a scris pe acelasi afis cu litere mari: O noua lovitura data capitalismului ame­rican! Securitatea a declansat o ancheta si batranei i s-a interzis sa mai vanda bors "la liber". In comunism, statul avea obiective prea importante ca sa se incurce si cu productia traditionala de bors. Cum sa fi raportat primii secretari de judete ca a crescut cu 250% productia de bors, iar cea de fonta pe cap de locuitor cu doar 13,5%?

×