Un lingvist nord american, Noam Chomsky, a concretizat, intr-o formulare pe intelesul tuturor, cele zece manipulari generale pe care se bazeaza democratia occidentala. El le numeste strategii ale diversiunii, concepute pentru a confuziona si deturna atentia multimilor americane de la manevrele claselor politice si finanicare, dar sunt, de fapt, diversiuni cu aplicatie mondiala. Procedura de baza e preluata de la prestidigitatori, care isi fac treaba canalizand atentia publicului in directii false. Iata cele zece retete:
1. Sa distragi permanent atentia de la problemele sociale reale, indreptand-o catre subiecte minore, dar cu mare impact emotional. Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele lui adevarate.
2. Sa creezi probleme grave, care angajeaza masiv opinia publica si tot tu sa vii cu solutii. Un exemplu: sa favorizezi violenta urbana si apoi sa vii tot tu cu guvernarea providentiala care salveaza natiunea in temeiul legilor represive cerute de popor, cu pretul limitarii libertatilor democratice.
3. Sa aplici treptat toate masurile dure. Ceea ce ar duce la miscari populare, daca se aplica intr-un singur pachet si dintr-odata, devine suportabil, daca e livrat in portii anuale, conform unui program anuntat.
4. Sa obtii acordul de moment al poporului pentru masuri economice dure din viitor. Omul se obisnuieste cu ideea si inghite tot, daca e prevenit si amanat.
5. Sa te adresezi multimilor ca si cum toti oamenii au o gandire infantila. In felul acesta, indrepti multimile spre o gandire infantila care nu face relatia dintre cauze si efecte.
6. Sa faci tot timpul apel la sentimente si la reactii glandulare, nu la ratiune. Sa incurajezi reactiile emotionale, pentru ca sunt cel mai usor de manevrat.
7. Sa tii poporul in ignoranta si in satisfactii ieftine, dar multe. Un sistem de invatamant corupt si nefunctional este instrumentul ideal de a tampi lumea si a o controla.
8. Sa incurajezi financiar media, aceea care indobitoceste publicul si-l tine legat de emisiuni si seriale vulgare ce trag inteligenta in jos.
9. Sa stimulezi simtamantul individual de culpa, de fatalitate, de neputita. Omul care nu mai are indemnul sa se revolte, devine turma si e usor de controlat.
10. Sa apelezi la toate cuceririle stiintelor pentru a cunoaste punctele slabe din psihologia individului si a multimilor. In acelasi timp sa le discreditezi prin media, astfel ca poporul sa nu creada in mijloacele si strategiile statale de manipulare.