x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Coalitia D.A. - PSD pune talpi codului fiscal

Coalitia D.A. - PSD pune talpi codului fiscal

02 Iun 2005   •   00:00
Coalitia D.A.  -  PSD pune talpi codului fiscal

Nebunia - si nu exagerez - in care s-a trezit implicat bietul Cod Fiscal ma face sa cred ca, din anumite puncte de vedere, ar fi mai bine ca puterile - executiva si legislativa - sa apartina aceleiasi coalitii, aliante, uniuni etc. politice.

Ne aflam in fata primului blocaj in economie, cauzat de proasta comunicare dintre Guvern si Parlament. 1 iunie nu a fost doar ziua copiilor si o zi foarte ploioasa, ci si ziua in care bancile, bursa si notariatele s-au trezit, practic, in haos. Nu stiau daca raman la vechile reglementari sau aplica impozit pe dobanzi, castiguri bursiere si tranactii imobiliare. Si ce poate fi mai rau decat situatia in care trebuie sa strangi din umeri in fata clientului care nu vrea altceva decat sa primeasca un serviciu, pentru care plateste?

In mod normal - sau ceea ce parea a fi firesc - dupa trei amanari succesive, 1 iunie ar fi trebuit sa fie prima zi de aplicare a noului Cod Fiscal. Dar legea de modificare si completare a acestuia a fost publicata in Monitorul Oficial chiar in ziua in care trebuia sa produca efecte, adica sa fie in vigoare. Si nici macar dimineata, ci mai pe inserat, pe la ora 17:00. O asa lege importanta a ajuns sa fie promulgata prin fax, de catre presedintele Traian Basescu, aflat la Tokyo, pentru ca, inainte sa plece, nu primise inca documentul de la Parlament.

La Parlament, din motive necunoscute opiniei publice, dezbaterile care au avut loc la Comisiile de buget, finante, banci s-au prelungit pana peste poate. Adica pana a fost prea tarziu. Ministerul de Finante s-a facut de ras. Guvernul asisderea. Si-acum se cauta vinovatii. Presa centrala arata cu degetul spre cei doi presedinti ai legislativului - presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Ambii apartinand fostei puteri politice si din cauza carora vrea, cu orice pret, presedintele sa provoace alegeri anticipate.

Si-atunci, revin la ideea de la inceput. Nu era mai bine ca intreaga responsabilitate politica - atat executiva, cat si legislativa - sa incapa pe aceeasi mana? Pentru ca, astfel, vinovatiile nu ar mai fi fost aruncate dintr-o parte in alta, nu ar mai fi fost gasiti tapi ispasitori sau, oricum, si daca se pasa o culpa de la Guvern catre Parlament, se facea mai cu masura, mai cu perdea.

Bine, nimeni nu sufla o vorba despre faptul ca cele doua institutii or fi ele conduse, la nivel central, de Nastase si Vacaroiu, dar responsabilii Comisiilor de buget, finante, banci sunt si de la fosta, si de la actuala putere. La Senat: Varujan Vosganian - presedinte, Alianta D.A., vicepresedinte Viorel Stefan - PSD, secretar Silvia Ciornei - Partidul Conservator. Iar la Camera Deputatilor: Mihai Tanasescu de la PSD e presedinte, Eugen Nicolaescu - Alianta D.A. si Gratiela Iordache - Partidul Conservator sunt vicepresedinti, iar secretar Stefan Baban, de la PRM.

Si-atunci cine-i responsabil pentru intarzierea publicarii legii care modifica si completeaza noul Cod Fiscal? Intreaga clasa politica, se vede bine, de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga.

N-am vazut nici un senator sau deputat indignat, pe la vreun talk-show, care sa solicite sprijin presei si opiniei publice, pentru ca Parlamentul sa dea randament. N-am citit nici o declaratie de presa din care sa transpara protestul ca in Parlament se doarme si fluieraturile le incaseaza Guvernul. Nici Finantele n-au facut valva, ca legea gandita in laboratoarele lor, si care trebuia sa fie deja in aplicare, si-a pierdut urma pe undeva, pe la comisiile din Parlament.

Si uite-asa, prinde hotul, scoate-i ochiul. Vinovatii sunt multi, dar tacuti, cei pagubiti sunt si mai multi, dar nu se stie cat timp vor mai ramane tacuti.

Pana una-alta, dupa plimbarea dosarelor printre institutii se pare ca vom avea, din a patra incercare, un nou Cod Fiscal luni, 6 iunie, chiar daca normele de aplicare sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. Asta daca nu se mai intampla, intre timp, ceva sau daca nu se opreste curentul la Monitorul Oficial. Ca doar, ca tot ce e oficial, se ineaca la mal.
×
Subiecte în articol: editorial