Se inmultesc vocile care sustin ca in 2012, an cu doua randuri de alegeri, economia va fi sacrificata. Ar fi dramatic! Nu doar ca am rata un an de crestere economica, dar ne-am putea trezi si cu o intoarcere a recesiunii.
Daca agenda electorala este impusa de calendarul politic, agenda economica o impune viata. Intai si intai este obligatoriu sa fie recuperate pierderile de productie din primul trimestru, cauzate in principal de viscolul din ianuarie-februarie. Apoi, trebuie mentinuta inflatia in coridorul de tintire. Si, in sfarsit, PIB-ul tarii trebuie impins spre nivelul sau potential. Iata obiectivele.
Un produs intern brut cu semnul plus in 2012, care sa-i urmeze celui din 2011, ar inviora societatea romaneasca si ar ameliora confruntarea cu conditiile de viata aflate la limita cea mai de jos, care impun cheltuieli mari de protectie sociala. Dar asigurarea cresterii economice, in lunile aprilie-decembrie, va fi posibila numai daca vom avea parte de amplificarea investitiilor si a exporturilor. Desigur, investitiile vor avea efecte intarziate, care vor influenta economia incepand abia din a doua parte a anului. Fiindca ciclurile lor de propagare sunt mai lungi. Exporturile, in schimb, produc deja efecte. Caci au continuat sa creasca. Daca vom avea un an cu exporturi mari vom avea si un PIB cu plus.
Ne da insa dureri de cap raportul importuri-exporturi, desi cifrele din 2011 exprimau o tendinta catre optimizari demne de luat in seama. De mai multi ani, de altfel, balanta exporturi-importuri a dat semne ca tinde sa se echilibreze. Anul acesta insa, la inceputul lui, deficitul balantei comerciale s-a adancit. Ritmul importurilor a devansat zdravan ritmul exporturilor, iar sansele ca sa vedem balanta in cauza echilibrandu-se in lunile urmatoare sunt mici. Solutionarea problemei depinde in mod fundamental de avansarea restructurarii ansamblului economiei, proces a carui grabire nu va fi simplu de pus in opera. Restructurarea se face incomparabil mai usor in perioade de boom economic, dar Romania nu este in acest moment intr-o astfel de etapa.
Principalele motoare ce ar putea sa accelereze restructurarea sunt disciplina fiscala, intarirea concurentei, constientizarea nevoii de competitivitate si finantarea prin bursa de valori. Cum insa ele functioneaza cu viteza redusa, societatea romaneasca trece inca prin turbulente riscante. Efectele se reflecta in deficitul buget, in pierderile companiilor cu capital de stat, multe greu de cuantificat, in balanta comerciala dezechilibrata, in rata modesta a productivitatii si in somaj. In plus, economia noastra nu a invatat sa faca mult cu bani putini. Este inca activ reflexul de dinainte de criza, cand a facut putin cu bani multi. Poate prea multi.