x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Curtea Constituţională, la ora adevărului

Curtea Constituţională, la ora adevărului

de Dan Constantin    |    20 Aug 2012   •   14:36

Va decide astazi Curtea Constitutionala trimiterea lui Basescu in randul cetatenilor fara serviciu? Argumentele matematice arata fara nici un dubiu ca sunt indeplinite conditiile pe care aceeasi Curte le-a impus pentru demiterea presedintelui prin referendumul din 29 iulie. Participarea masiva la vot – circa 8,5 milioane de cetateni care au dorit cu o majoritate zdrobitoare demiterea lui Basescu – este o prima realitate care a surprins clasa politica. O lovitura crunta pentru Basescu, increzator in steaua lui, pe care o credea tot sus. Apoi, acest vot masiv a zdruncinat si raportul de forte in interiorul Curtii Constitutionale pe care Basescu avea certitudinea ca o controleaza. Amanarea deciziei, la cateva zile dupa consultarea populara, a confirmat ca sandramaua basismului scartaie rau. Ofensiva externa montata de PPE pentru sprijinirea lui Basescu s-a lovit de rezistenta populatiei, care, prin votul a 7,5 milioane de romani, a obligat la retinere si pe acest front.

Lupta pentru aducerea cvorumului la dimensiunea corecta, nu prin cifrele lasate de 'coloana a 5-a“ din USL condusa de tandemul Rus-Dobre, a fost ceruta de Curtea Constitutionala, spre ingrijorarea basista. Ranita, gruparea de forta retrasa in garajul din Comanita 9 a dat ordinul de transformare a procurorilor DNA in atacatori kamikaze asupra satelor. Kovesi si Morar au dat orice rusine deoparte si au transformat Parchetul intr-o institutie politica de represiune, aruncandu-l in derizoriu pentru mult timp de aici inainte. CSM a devenit, la fel, o sluga servila a basismului, acoperindu-se de ridicol si aratand ca independenta justitiei este o vorba fara continut in Romania.

Torpilarea actiunii Curtii Constitutionale, care a cerut Guvernului actualizarea listelor electorale permanente, si impunerea unui ritm de galop pentru scurtarea cu 20 de zile a calendarului CC pentru decizia in cazul referendumului au fost si ele manevre disperate ale suspendatului Basescu.

Vizita emisarului SUA nu s-a soldat nici ea cu un castig net in favoarea lui Basescu Traian, caruia Departamentul de Stat i-a cerut pentru prima data explicit 'sa respecte statul de drept“. O lovitura care i-a impus lui Basescu o pauza de o saptamana si un refugiu in secuime. O alta manevra diversionista care pune presiune pe votul reprezentantului UDMR din CC, din care 'ungurimea“ iese prost in ambele variante: daca se intoarce la Cotroceni, Basescu devine presedintele ungurilor; daca pierde, basistii alaturi de Tökes si radicali ii vor acuza pe cei din UDMR.

Votul de doua treimi la Curtea Constitutionala este greu de atins, desi argumentele pentru validarea referendumului sunt evidente si nu ar putea starni banuieli de manevre oculte. Matematica de clasa a IV-a va trebui trecuta chiar si de sustinatorii de pana acum ai lui Traian Basescu din interiorul Curtii Constitutionale. O invalidare a referendumului nu este posibila din aceleasi evidente care nu pot fi sterse.

Exista si calea de amanare legala a deciziei daca nu se atinge votul de doua treimi. Aceasta prelungeste criza si va atrage asupra CC o presiune si mai mare. Cele 7,5 milioane de optiuni pentru suspendarea lui Basescu, cel mai mare numar de voturi exprimat intr-o consultare politica dupa 1989, nu pot fi aruncate la cos. Mai grav, o decizie de invalidare a referendumului ar arunca Romania in haos si Curtea Constitutionala nu se poate incarca de o asemenea rusine.

×