x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Diferenţa între vis şi coşmar

Diferenţa între vis şi coşmar

de Tudor Octavian    |    05 Mar 2009   •   00:00

SCRIITORUL DE LA PAGINA 3



Am avut un vis politic. Bărbaţii încep să aibă vise politice când li se răresc cele erotice. Nu-i spun coşmar, întrucât tot ce-am visat s-ar putea întâmpla.

La cum merg lucrurile astăzi, nimic din ce urmează n-o să ni se mai pară un coşmar, ci un fapt logic.

Ca să nu mai lungesc povestea, iată, mă mărturisesc, ca la popă, de păcatul unui somn chinuit de viziuni electorale.

Se făcea că ieşise preşedinte Gigi Becali, care-l numise premier pe Vadim. Acesta avea o susţinere parlamentară puternică, deoarece jumătate din pesedişti, din pedelişti şi liberali trecuseră, cerându-i iertare în genunchi noului prim-minitru, la PRM. Vadim l-a numit la Ministerul Culturii şi Gramaticii pe Vanghelie. La Finanţe l-a pus pe Serghei Gorbunov. La Agricultură, după ce l-a iertat de puşcărie, l-a pus pe ăla cu caltaboşii, asistând personal la înscăunare, iar la Sănătate, bineînţeles, pe doctorul Ciomu. În motivarea numirii de la Sănătate, premierul a declarat că n-o să-i execute pe ziarişti pe stadioane, pentru că doctorul Ciomu are o idee mai bună, foarte agreată de la o vreme şi-n Italia. În guvernul de salvare naţională, votat nu de Parlament, ci de un sobor de preoţi aduşi de preşedintele Becali din zonele inundabile, au mai fost cooptaţi fraţii Păunescu la Ministerul Naţionalizării Democratice, fraţii Cămătaru la Învăţământ şi Educaţie şi verii Becali la Justiţie. La Interne – care s-a despărţit de trei ori în două zile de Administraţie – a fost instalat, în cadrul unei ceremonii publice, cu mult popor din Valea Jiului, Miron Cozma.

Partidul lui Marko Bela s-a declarat independent de PRM, iar cunoscutul lider definitiv al maghiarilor a declarat, în timp ce se îmbrăţişa cu Vadim, că el s-a simţit dintotdeauna mai degrabă român decât etnic, dar a trebuit să se facă preşedinte de frica ungurilor, care se ştie că-s răzbunători.

Celelalte ministere au fost repartizate, prin trageri la sorţi săptămânale, lui Manţoc, Mischie, Morega, Nati Meir, Leonida Lari, Cioacă, Iri şi Moni, Simona Sensual, Florin Călinescu, Andreea Marin, Cornelia Catanga, Vali Vijelie, Ogică, Nikita, Michi Şpagă, Laura Andreşan, Alina Plugaru, Florin Salam şi Luis Lazarus. Televiziunea Română i-a revenit, logic şi în semn de recunoştinţă politică, lui Dan Diaconescu direct.

Şi lucrurile, deşi fosta guvernare făcea agitaţie în puşcării, doar-doar o auzi-o Europa, au început să meargă. Banii de la negru au circulat la vedere, care cu valizele, care cu sacoşele, ţara a avut lichidităţi să dea şi la alţii, în presă jumătate din articole erau pozitive, jumătate negative, conform unei ordonanţe de urgenţă a unui liberal dat în urmărire generală, şi, când a crescut de câteva ori şi nivelul de trai tot printr-o ordonanţă de urgenţă, m-am trezit.

Ce-ai visat? – m-a întrebat soţia, că ai strigat mereu Ceauşescu, Ceauşescu şi poporul. Tot ce-i posibil, am spus. Am şi coşmare în reluare, ca la emisiunile alea "Dacă doriţi să revedeţi".

×
Subiecte în articol: editorial