x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Doar la noi corupția ucide, la nemți e parfum

Doar la noi corupția ucide, la nemți e parfum

de Dan Constantin    |    16 Mar 2017   •   07:50
Doar la noi corupția ucide, la nemți e parfum

Strigătele de mare respirație umanistă ,,DNA să vină să va ia!” au alte tonalități pe plaiurile țării sau în Europa. La București și la sucursala Negulescu din Ploiești sunt ,,luate” figurile de prim-plan ale politicii care pot, acum sau în perspectivă, să tulbure planurile sistemului. Ponta desena un experiment monstruos făcut cu România: anularea instituției democratice a votului și înlocuirea cu o democrație alternativă prin persoane numite de la un centru de putere. Faptele nu îl contrazic. Chiar și tentativa DNA de a face din fostul premier al României un centru volant de interceptări și denunțător arată cât de departe pot merge procurorii cu distrugerea unui om.

La Sibiu, procurorii DNA nu prea ,,iau”. Cazurile mari de corupție au fost doar amușinate de centrul anticorupție de la Alba și totul s-a decontat pe Ilie Carabulea. Un confrate de la Turnul Sfatului se întreba cum s-a volatilizat prejudiciul de peste 100 de milioane de euro din dosarul Maricuța, primarul din Șelimbăr, comuna care a livrat Sibiului terenuri fără număr pentru afaceri imobiliare. Cartea funciară a comunei ar fi un catalog încă nestrigat al celor care au luat teren agricol cu 1 euro/mp și l-au revândut cu 50, cu știința lui Maricuța.

Desigur, România este o țară a corupției și mulțimile ies ca la comandă pe străzi să sprijine DNA când se pune problema de a elimina abuzurile evidente ascunse sub cifrele false ale adunărilor de bilanț. La noi, pușcăriile nu-i mai încap pe deținuți, din care doar câteva sute sunt condamnați pentru corupție. Dacă s-ar da deoparte abuzul în serviciu, declarat neconstituțional, întreprinderea Codruței Kovesi ar intra în șomaj tehnic și ar urma să fie recalificată, evident pe salarii mai micuțe și cu cătușe mai puține.

În Germania preacinstită, care ne îndeamnă să fim mereu intransigenți, corupția este tratată cu mare blândețe. Noul aeroport din Berlin început în 2006 trebuia pus în exploatare în 2012. Va fi gata în 2018, după multe amânări. Costul lucrării a crescut de la 1,7 miliarde de euro la 6 miliarde de euro. Anchetele de corupție, după ce a demisionat și al patrulea director, au găsit un vinovat, condamnat la un an închisoare și amendă de 200 mii euro. Președintele Germaniei sau Doamna Cancelar nu au ieșit în stradă pentru a protesta alături de manifestanți. Strada era ocupată cu alte probleme.

 

×