x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Eternul suspendat

Eternul suspendat

12 Iul 2012   •   11:37

Traian Basescu este singurul caz din istorie de presedinte al unui stat suspendat in doua randuri. Dar nu in acest sens utilizez expresia de “eternul suspendat'. Ci dintr-o cu totul alta perspectiva. Din perspectiva complicatiilor de natura constitutionala pe care le-a generat criza politica de la Bucuresti. Si nu numai criza. Ci si presiunile infernale externe alimentate, in mod rauvoitor, de agenti interni de influenta de tipul Monica Macovei. In ce situatie ne aflam?

In trecut, situatia era simpla. Presedintele Romaniei putea fi demis la referendum daca asa decideau majoritatea celor care se prezentau. Asa s-a intamplat la primul referendum de demitere. Castigat de Traian Basescu. Atunci nu s-a pus problema unei majoritati calificate. Intre timp, temandu-se de o noua suspendare si vaccinat dupa prima, controversatul om politic si-a folosit uriasa influenta pentru a determina majoritatea parlamentara care apartinea partidului sau sa modifice respectiva prevedere. In mai multe sensuri. Cand USL a ajuns majoritar, la randul sau, in Parlament, a decis sa se revina la situatia anterioara. Dar s-a ajuns la Curtea Constitutionala, intre timp sacralizata de demagogi politici interni si externi. Iar respectiva Curte a raspuns in dodii. Ca sa impace si capra si varza. Adica si ratiunea constitutionala a suspendarii, care in varianta impusa de Basescu devenea inoperanta, si pe presedintele aflat in pragul demiterii. Prin urmare, este necesar, pentru validarea demiterii, ca la urne sa se prezinte jumatate dintre alegatori iar, dintre acestia, jumatate plus unu sa fie impotriva suspendatului.

Si astfel se intra intr-un cerc vicios. De ce? Pentru ca, pe de-o parte, Curtea Constitutionala a validat suspendarea lui Basescu de catre Parlament. Daca ea va invalida demiterea, pentru ca se vor prezenta mai putini electori decat jumatate si indiferent cum ar vota acestia, atunci ne intoarcem de unde am plecat. Dar de unde am plecat? Am plecat de la o suspendare din Parlament validata de Curte. Deci acolo nu ne mai putem intoarce. Ce va invalida CCR? Va invalida doar referendumul de demitere. Ceea ce inseamna nici mai mult, nici mai putin decat ca, intr-un termen de pana la trei luni de zile, va trebui organizat un nou referendum. Adica se reia procedura de la punctul suspendarii validate de cate ori este necesar, pana cand se vor prezenta la vot suficienti romani. Iar pana atunci, Crin Antonescu va fi presedinte interimar. De aceea am folosit expresia de “eternul suspendat'.

Pentru a face taraboiul intern si mai ales extern cat mai mare, presedintele Traian Basescu are tot interesul sa procedeze in asa fel incat referendumul de demitere sa fie invalidat. Adica sa se prezinte un numar insuficient de romani la urne. Orice observator al scenei politice va avea, in zilele urmatoare, dovada ca nici in campania suspendatului, nici in campania PDL, care il sprijina, nimeni nu va insista in mod convingator pe necesitatea prezentarii celor mai multi dintre romani la urne.

Oricat se va stradui Parlamentul sa adapteze decizia Curtii Constitutionale si poruncile inaltelor porti de la Washington si Bruxelles, el tot nu va reusi sa ne scoata din acest cerc vicios. Iar daca vointa romanilor va fi violata, in sensul ca va exista un dictat al minoritatii care il doreste presedinte pe Traian Basescu asupra majoritatii care nu il doreste si logica de mai sus va fi ignorata, atunci nimic nu va opri majoritatea parlamentara sa il suspende din nou.

Sursa: CorectNews

×