x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Extinderea grevei parlamentare

Extinderea grevei parlamentare

de Sorin Roşca Stănescu    |    31 Ian 2012   •   21:00

Pentru a nu mai fi silita sa faca figuratie in Parlament, opozitia a decis, asa cum era de asteptat, sa se intre in greva. Asadar, deputatii si senatorii se vor prezenta in forul legislativ doar in situatiile in care prezenta lor va fi indispensabila. Cu ocazia unor motiuni de cenzura, in eventualitatea suspendarii presedintelui sau daca va fi realizata masa critica necesara pentru impunerea alegerilor anticipate. Pana atunci, senatorii si deputatii vor fi mult mai prezenti decat pana acum, pentru ca vor avea timpul necesar in spatiul public. Acolo unde macar vor putea fi auziti si intelesi de cetatenii care i-au votat si de cei care nu i-au votat, dar sunt astazi dezamagiti de prestatia coalitiei. Acest gest extrem poate avea cateva consecinte importante. Una dintre ele este extinderea grevei parlamentare prin blocarea Senatului. Dar nu este deloc exclusa nici intrarea in greva a altor senatori si deputati din partide, care fac parte din coalitie sau sprijina coalitia. Or, din grupul parlamentar al mino­ritatilor, altele decat minoritatea maghiara. Ceea ce inseamna, in esenta, ca declansarea grevei are un potential exploziv.

In Senatul Romaniei, in acest moment, coalitia nu mai are o majoritate. Ea se afla la paritate cu opozitia, prin faptul ca Verestoy Atilla se afla intr-un indelungat concediu medical, in urma accidentului suferit. Prin urmare, aritmetic cel putin, Camera superioara a Parlamentului nu mai poate functiona. Care ar putea fi consecinta? Consecinta este ca, indirect si neintentionat, si senatorii coalitiei sunt atrasi in greva generala. In timp ce o serie intreaga de acte normative nu vor mai putea fi promovate de Guvern, iar senatorii puterii vor arde gazul de pomana, facand un simplu act de prezenta pentru a-si incasa indemnizatiile, senatorii opozitiei vor putea, cum aratam, sa fie mult mai prezenti in spatiul public, inclusiv in comunitatile locale si, in acelasi timp, vor putea pregati proiectele de lege necesare viitoarei guvernari. Conform programului opozitiei.

Din ce in ce mai multi reprezentanti UDMR semnalizeaza public faptul ca aceasta formatiune politica ar fi gata sa sustina ideea alegerilor anticipate. UDMR este constient ca, ramanand mai departe infipt in cascavalul puterii, risca sa-si piarda electoratul in favoarea celorlalte organizatii politice ale maghiarilor, astfel incat sa nu mai fie eligibil pentru guvernarile viitoare. De aceea, in mod obiectiv, exista framantari in interiorul UDMR, in sensul aprobarii proiectului anticipatelor. Dar PDL, care conduce coalitia si ocupa cele mai importante pozitii in Guvern, la fel ca si UNPR, care daca nu fuzioneaza cu PDL nu va intra in Parlament, tine mortis sa-si duca mandatul pana la capat si, daca se poate, sa obtina si comasarea alegerilor si amanarea cu sase luni a alegerilor locale. In consecinta, singurul mod de actiune al parlamentarilor UDMR este intrarea in greva alaturi de opozitie, care poate fi decisiva pentru blocarea nu numai a Senatului, ci si a Camerei Deputatilor.

Dar regula este ca, de obicei, ceea ce face UDMR fac si parlamentarii celorlalte minoritati nationale. Si acolo se pot intampla dezertari din coalitie, individuale sau in bloc.

Atat timp cat USL va sti sa gestioneze mesajul public, intensificand contactul cu cetatenii si cu propriile organizatii locale, opozitia nu va avea decat de castigat de pe urma declan­sarii grevei generale. In plan intern. In plan extern, semnalul este puternic si naste deja reactii din ce in ce mai puternice, mai intai ale presei internationale, apoi a organizatiilor internationale si, in fine, a guvernelor. PDL si regimul Traian Basescu se afla intr-un cleste, care se strange din ce in ce mai tare. Pe de o parte, popu­latia, pe de alta parte, opozitia din ce in ce mai viguroasa.

×