Ambasadorul Statelor Unite a intrat rau in baza. Probabil, cuvantul va fi greu de tradus de cei care ii prezinta dimineata revista presei. What is "baza"?, se intreaba ofiterii de presa. Sa nu-i chinuim: este un joc practicat de copii, uneori si adolescentii sau soldatii care se prind in el sa-si mai alunge plictiseala. Cel care sta "baza" are o palma pe ochi si cealalta ramane la dispozitia "adversarilor" care il plesnesc. Pana nu-l ghiceste pe cel care a lansat lovitura, primitorul incaseaza. Gitenstein s-a bagat singur in joc, intr-o perioada cand in Romania se dau lovituri puternice. El a laut locul primitorului de pumni fara sa stie ce-l asteapta, necrezand nici o clipa ca va indrazni cineva sa-i traga la palma cu sete lovituri de pedeapsa.
Gitenstein a sarit, intr-o incercare de a intari cu mesajul lui "marca SUA" autolepadarea lui Basescu de "tinicheaua" de dictator. A facut-o insa intr-o maniera care arata cat de departe de diplomatie se afla ambasadorul. Comparand "marea" libertate din Romania cu "avantajul" de a nu primi gloante in cap de la lunetisti, reprezentantul oficial al SUA a devenit o "tinta" a protestatarilor jigniti. Gitenstein primeste de cateva zile serii de rafale, nici un alt diplomat aflat in misiune in Romania nu a strans atatea proteste si antipatie in anii de dupa 1989. Forumurile de dezbatere sunt pline de mesaje care isi exprima "prietenia" fata de ambasadorul insolent; scrisorile de protest curg pe adresa redactiilor. Jurnalul National a gazduit pe prima pagina mesaje catre Excelenta Sa, marcand aceasta turnura in evolutia simpatiei si increderii pe care romanii le au indeobste fata de Statele Unite si fata de reprezentantii acestei puternice tari.
Dl Gitenstein pare ca nu intelege nici acum gafa de proportii pe care a facut-o. Problema carierei domniei sale in diplomatie nu ne ingrijoreaza; are consilieri de imagine si sfatuitori care il pot ajuta sa o rezolve. Altceva este mai grav: tacerea ambasadorului si a institutiei diplomatice inseamna ca punctul de vedere exprimat de dl Gitenstein este un mesaj oficial. Adica, Departamentul de Stat impartaseste cuvintele fara echivoc, comparatiile cu Siria ale inaltului functionar aflat in misiune la Bucuresti. Departamentul de Stat facuse o declaratie legata de sirul de proteste din Romania, considerand ca ele sunt doar din cauza recesiunii. A simtit nevoia dl ambasador sa dezvolte aceste aprecieri cu un punct de vedere personal sau vorbele care au starnit manie si dezamagire in opinia publica romaneasca au fost dictate de la Washington?
Tacerea adanca a partii americane lasa loc la multe interpretari. Risca Statele Unite dezvoltarea sentimentelor antiamericane de dragul lui Gitenstein, care nu mai este acum vazut la Bucuresti ca un mesager al democratiei si al apararii drepturilor cetatenilor la opinii libere? Faptul ca ambasadorul nu vrea sa iasa din "baza" este complet gresit. Proverbul ca "tacerea este de aur" trebuia aplicat inainte de a-i jigni grav pe cetatenii romani! Acum, politica strutului care isi baga capul in nisip sa se ascunda devine paguboasa chiar pentru esenta misiunii: apararea intereselor Statelor Unite in Romania. Departamentul de Stat este singurul care evalueaza daca dl Gitenstein isi mai poate indeplini obligatiile.