x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Imposibila coabitare

Imposibila coabitare

de Robert Veress    |    03 Sep 2012   •   12:05

Blaga, dupa referendum: Coabitarea Basescu - USL e posibila si necesara. Tot Blaga, azi: Antonescu si Ponta sunt, in Romania, ce a fost Gaddafi, in Libia. Gaddafi a comis crime impotriva umanitatii si a comandat atentate teroriste. Basescu trebuie sa coabiteze cu "Gaddafi"?

Dupa suspendare, Basescu i-a numit, apasat, tradatori pe Antonescu si Ponta. Cum sa coabitezi cu tradatori?

Nu cumva doar infractorii coabiteaza cu infractorii?

Ponta despre Basescu si Ungureanu: aveau tara vanduta strainilor. Deci Basescu si Ungureanu sunt tradatori.

Antonescu despre democrat-liberali: crescatorie de paraziti pe langa Parchetul General.

Nu cumva doar infractorii coabiteaza cu infractorii?


Daca pornim de la premisa ca Blaga, Basescu, Ponta si Antonescu sunt sinceri cand se 'gratuleaza' astfel, este limpede ca nici vorba nu poate fi sa continue sa 'locuiasca sub acelasi acoperis'. Nu putem spera la o functionare acceptabila a statului, cata vreme aceste personaje isi impart functiile cheie. Ori unii, ori ceilalti trebuie ca au dreptate. Unii trebuie sa fie cu adevarat oameni de stat, iar ceilalti cu adevarat infractori. Si-atunci, cum sa coopereze?

Nu – coabitarea ramane o posibilitate logica doar daca cei patru si ceilalti 'ai lor' sunt, de fapt, tovarasi si joaca un teatru grotesc in fata noastra, iar noi ne incapatanam sa cumparam bilete!

Sunt alternative la coabitare?

Evident ca sunt, doar ca politicienii nu le accepta de buna voie, propriile ambitii primand, in mintea lor, interesului comun.

Basescu ar putea demisiona, aratand ca ii pasa de votul popular. Nu o va face.

Tot pentru a arata ca ii pasa de votul popular si de interesul national, USL ar putea accepta oferta lui Basescu (daca mai e 'pe masa') de demisie contra parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari. Nu o va face.

Sunt multe decizii de bun simt la indemana politicienilor. Dar sunt de neinfaptuit, tocmai pentru ca sunt de bun simt.

Clasa politica ar putea accepta o agenda legislativa pe baza Manifestului Jurnalului National, care, la randul sau, reflecta dorintele cetatenilor onesti, muncitori, cu spirit civic din tara asta. Ca un prim pas, judecatorii Curtii Constitutionale ar putea demisiona, in bloc, facand loc unor magistrati numiti de catre magistrati. Nu o vor face.

Putem noi, cei din listele electorale care nu se voteaza pe ei insisi si platesc, sa le fortam mana celor care se voteaza pe ei insisi si sunt platiti?

Se pare ca nu.

Am votat, multi, foarte multi dintre noi, la referendum, dar votul ne-a fost furat.

Nu iesim in strada, intr-un numar urias, pentru a protesta impotriva furtului.

Am putea vota la alegerile parlamentare, dar nu se preconizeaza o schimbare de substanta a raportului de forte din Parlament si a calitatii viitorilor alesi.

E usor sa ne blazam, sa ne lehametim, sa nu ne cerem drepturile, sa nu iesim din turma, sa ne lasam pastoriti de aceeasi ciobani care ne infometeaza... sa ne lasam coabitati, desi nu vrem coabitare.

Si iata cum imposibilul devine posibil.

×