x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Înlocuim hoţii cu proştii?

Înlocuim hoţii cu proştii?

de Dan Constantin    |    15 Noi 2012   •   17:21

După prima săptămână de campanie electorală pare că nimic nu mai poate schimba rezultatul prefigurat de sondaje. USL va obţine un succes important, care să-i permită o majoritate confortabilă în noul Parlament, iar PDL, cârpit cu pietrele de moară ale partiduleţelor agitate de ideologii legionar-extremiste, se va înfunda într-o opoziţie fără mari speranţe de revenire. Băsescu încearcă disperat să diminueze dezastrul politic anunţat, punând placa uzată a fraudei şi agitând temele obosite ale statului de drept şi "independenţei" unei justiţii care a făcut bătături de la atâtea violuri suferite în anii regimului condus de la Cotroceni. Serviciile secrete, DNA, CSM, ANI, CNA sunt şi ele în vria finalului de epocă, un Băsescu înfrânt politic nemaiputând să-şi susţină partizanii servili care-l au pe naşu’ în suflet. În pânzele USL suflă încă rezultatul de la referendum, cei 8 milioane de votanţi  jigniţi de Curtea Constituţională şi imixtiunea fără precedent în politica europeană a liderilor PPE aşteaptă să-i dea lui Băsescu, în fine, lovitura de graţie. Pentru USL există însă riscul ca acest electorat foarte motivat să înceapă să observe şi greşelile intrate în contul celor care îndeplinesc mandatul guvernării. O serie de racolări controversate şi nerăbdarea de a  pune mâna pe butoanele unor companii folosite de PDL ca vaci bune de muls sunt puncte nevralgice, speculate intens de organele de presă devotate băsismului.

Problema nu este că USL vrea să se descotorosească de conducerile unor companii politizate de PDL. Este absolut logic să fie luate decizii în sensul depolitizării cerute intens de demonstraţiile care au dus la  căderea lui MRU. Dar nu este deloc firesc ca în locurile devenite vacante să fie propulsate figuri absolut îndoielnice din punct de vedere al competenţei, dar susţinute de carnete de partid. Mai mult, "transferul de putere" în unele companii de stat se face prin "blaturi" cu oamenii PDL, convertiţi de conjunctură la USL.

 La Compania Naţională a Apelor Minerale, la Eximbank, la filiale ale Electrica, în companii din infrastructură, la Romatsa, Oilterminal, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi, ultimul exemplu, dar şi cel mai elocvent, la Transelectrica, au ajuns în Consiliile de Administraţie numeroşi necunoscuţi, fără performanţe profesionale care să-i recomande.  Asemenea decizii de personal în zona managementului stârnesc nemulţumiri între angajaţI, dar şi îngrijorare în privinţa viitorului. Faptul că PSD şi PNL au stat pe bară mulţi ani nu justifică în nici un fel "foamea" de posturi. Forţarea fără noimă a carierelor junilor şi junelor din partide, avansarea secretarelor în locul directorilor, numirea peste noapte a unor purtători de servietă care să înlocuiască oamenii de paie puşi de PDL arată derapajele periculoase pe care s-au înscris câteva ministere.

Când schimbi  şoferul din mers, manevra poate fi foarte periculoasă. Dar când şoferul cel nou nu are decât carnet de partid, manevra este mortală.

×