x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Lehamitea cea mare

Lehamitea cea mare

de Tudor Octavian    |    25 Iul 2011   •   21:00

Nici unul din politicienii care asteapta sa-i votam nu ne convinge. Lucru de inteles, intrucat nici nu-si propun sa ne convinga. Tot ce-si propun e sa ne mai pacaleasca odata, sa ne starneasca impotriva adversarilor lor, sa ne abata atentia de la trucurile lor electorale si sa ne determine, chiar si atunci cand ne dam seama ca sunt cabotini si ca nu vor face nimic din ce promit, sa-i credem mai putin escroci si parca nitel mai satui decat politicienii celorlalte partide.

Politicienii se iau unii dupa altii si se manifesta demagogic chiar si in situatiile in care ar fi in avantajul lor sa-si recunoasca esecurile si sa se scuze fara ezitari si ocolisuri, pentru neimpliniri. Tot mai multi oameni politici trec de la minciuna conventionala la minciuna agresiva, ca si cum un plus de agresivitate aduce si cu un plus de credibilitate. Cativa parca, parca ar vrea sa revina la adresare colocviala, mai deschisa, de la inceputurile carierei, dar e vadit ca nu mai pot. I-au deformat practicile ideologice ale partidului lor, le-au temperat tendinta unui dialog cinstit cu alegatorii atitudinile lemnoase si oportuniste ale colegilor de palier politic.
Ii simti, cand vine cazul sa se exprime onest, cum ezita si cum, cu un oftat de neputinta reprimat, raman papagali.

Mai nou, unii lideri au gandit ca e momentul unui alt tip de po­pulism, al mistoului de mahala, si-si bat joc de adversari, socotind ca asa sunt si mai convingatori, ca paturile nevoiase si oprimate isi rezolva maniile prin bascalie, prin batjocura si insulta.

In limba romana exista un cuvant mai complet in continut decat sila. E lehamitea. Ca simtamant general, lehamitea e mult mai nimicitor decat sila, care e un punct de vedere explicit. Lehamitea insa e o despartire fara intoarcere. Politicienii nostri si-au invins electoratul trimitandu-l in lehamite. Fara respect pentru autoritati si fara speranta in schimbare, lehamitea trece in lasitate. Omul de rand se salveaza prin orice mijloace, prin oricare alte mijloace, decat cele impuse de legi. Se fura enorm sus, furtul devine o regula si jos. Coruptia genera­lizata e in consecinta coruptiei la varf. E mult mai greu sa scoti o natiune din lehamite, decat s-o tii treaza si aplicata la vremuri.

Am intrebat mai multa lume cine ar fi politicianul care si-a cucerit in acesti douazeci de ani de tulbureala ideologica si administrare bezmetica dreptul la respect si la incredere si am capatat numai raspunsuri taraganate, stanjenitoare ori iritate. Ca sa misti universul, ai nevoie de un punct de sprijin. Politica din Romania nu are nici o personalitate care sa-l miste pe om din lehamite. Oricat am rasuci intrebarea, raspunsul e numai unul.

×