x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Piste neurmărite de ancheta procurorilor

Piste neurmărite de ancheta procurorilor

de Dan Constantin    |    24 Dec 2020   •   08:34
Piste neurmărite de ancheta procurorilor

Dosarul Revoluției a fost „torpilat” cu bună știință ani de zile din interiorul Parchetului Militar. Generalul Dan Voinea, membru al completului care a avut sarcina execuției soților Ceaușescu, a condus mulți ani ancheta penală care cerceta cauza „Cine a tras în noi, după 22?”. Sunt multe piste care au rămas puțin cercetate nu doar de procurori, ci și de istorici. Documentele serviciilor străine de spionaj implicate în evenimentele din decembrie din România nu sunt disponibile. Amploarea acestui amestec este greu de estimat, greul participării fiind, din motive de conjunctură, plasat pe spionajul dirijat de Moscova. Alte elemente țin de luptele interne din interiorul PCR, și ele stimulate de interese din afara țării.

Rolul trupelor de comando care au punctat schimbarea de regim din decembrie ’89 nu este nici el abordat și explicat de rechizitoriul redactat de procurori. Fără a înțelege aceste elemente este imposibil de descâlcit dosarul Revoluției. Nu s-a aplecat nimeni să precizeze locul rezervat în complot lui Emil Bobu și Manea Mănescu, membri ai CPEx care au decolat cu elicopterul care l-a extras pe Ceaușescu din CC în 22 decembrie. Bobu și Mănescu au participat la operațiunea „părăsirea postului”, condamnările lor ulterioare fiind treptat reduse.

La Timișoara, blindatele scoase pe străzi au fost imobilizate cu bare de fier, s-au aruncat asupra tancurilor sticle incendiare, acțiuni care impuneau antrenament și pregătire de luptă. Care a fost rolul trupelor speciale de la Buzău? Rolul lui Vasile Milea, declarat Erou al Revoluției, nu este nici el clarificat. În 1955 el se afla la o unitate militară din Constanța care avea colaborări cu unitățile rusești. El a fost destituit de la comandă și exclus din partid. Pentru reabilitarea lui a intervenit Marcu Stan, din desantul „Pandurilor” (Divizia Horia, Cloșca și Crișan, formată în URSS). Milea a fost reprimit în partid și numit în 1957 la conducerea Școlii militare de la Pitești și apoi, în 1964, comandantul diviziei de tancuri.

Frâna pusă de la vârful puterii politice pentru blocarea cercetărilor privind evenimentele din Decembrie ’89 este cel mai bine ilustrată de decizia guvernului Ludovic Orban, care a desființat prin Ordonanță de Urgență Institutul Revoluției Române.

×