Statele Unite consideră Polonia un aliat democratic suveran. Poziția oficială a SUA, exprimată în 19 ianuarie 2018 de un oficial al Departamentului de Stat, era în legătură cu o întrebare privind legile Justiției din Polonia și apropiata vizită la Varșovia a Secretarului de Stat Rex Tillerson. Dacă americanii consideră Polonia „una dintre cele mai vechi democrații din Europa”, același oficial adăuga: „Noi lăsăm polonezilor problemele de politică internă și sperăm că reformele pe care le au în vedere sunt conforme cu Constituția și voința poporului lor”. Duminică, 28 ianuarie, Rex Tillerson, aflat într-o vizită de două zile în Polonia, anunță că parteneriatul cu Statele Unite se dezvoltă în interese strategice comune în materie de securitate, energie și comerț. Contractul de achiziție a sistemelor Patriot se ridică la minimum 10,5 miliarde de dolari; cumpărarea de elicoptere Black Hawk și integrarea fabricației în Polonia adaugă alte câteva miliarde de dolari, iar inaugurarea terminalului de gaze lichefiate la Marea Baltică deschide poarta de intrare a Statelor Unite ca jucător pe piața europeană a energiei.
Iată câteva argumete pentru ca legile Justiției, recent adoptate în Polonia, sever criticate de Uniunea Europeană, să fie pentru Statele Unite o problemă de politică internă a polonezilor. De ce nu este situația asemănătoare și la București, de ce nu sunt și aici legile Justiției o problemă de politică internă?
Parlamentul României a făcut modificări la legile Justiției mult mai blânde decât ale polonezilor. Ambasadorul Klemm este îngrijorat și crede că se blochează anticorupția, deși doar Kovesi este speriată pentru postul ei. Patriot am cumpărat și noi, dar doar de 4 miliarde. La elicoptere Black Hawk nu ne înghesuim să-i refuzăm pe francezi, cum au făcut polonezii, dar luăm transportoare neamfibii de la o subsidiară americană, de o jumătate de miliard de euro. Tratamentul diferit al celor două țări vine probabil din diferența de PIB. 2 la sută pentru apărare, la polonezi înseamnă circa 10 miliarde de dolari anual, pe când la români, aceleași procente nu ating 4 miliarde de dolari. E ca în bancul cu Bulă care nu avea bască! Sau, mai direct spus, băiețică, să-ți mai crească PIB-ul, dacă vrei justiție independentă!