x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Primul sfârşit adevărat.

Primul sfârşit adevărat.

de Ana-Maria Păunescu    |    12 Iun 2011   •   21:00

Am trait despartirea de scoala ca pe o drama fara limite, am suferit, dupa ce s-a dus ultimul 15 iunie de elev, dupa ce am iesit pe usa Liceului Mi­guel de Cervantes pentru ultima data. Am ajuns chiar si sa regret ca nu ma mai trezeam dimineata, ca sa nu in­tar­zii la prima ora de la sapte si ju­ma­ta­te, am asteptat in zadar, luni la rand, sa mai sune clopotelul pentru mine inca o data, macar inca o data.

Terminarea liceului a fost primul sem­­nal de alarma ca, si pentru noi, pen­­tru elevii clasei a XII-a B, timpul tre­­ce. Finalul de etapa a debutat con­ven­­tional, cu imbratisari si promisiuni ca ne vom cauta, ca ne vom re­ve­dea o data la cateva luni, ca ne vom ier­­­ta toate greselile din anii petrecuti im­­­preuna. Ne-am luat ramas-bun si am fost eroii propriilor povesti, poate pen­­tru prima data. In ultima zi petre­cu­­ta impreuna pe holurile scolii, dupa ser­­barea cu robe si diplome, dupa ce pa­­rintii au terminat de facut fotografii si au lacrimat pe ascuns, am fost cu to­tii complicii aceluiasi vis, ne-am pri­­vit in ochi si ne-a fost dor de co­pi­la­rie.

Stiu ca unii isi amintesc de anii scolii, de anii liceului ca de un chin. Dar pentru mine a fost altfel. Vine 15 iunie, data de care mi s-au legat me­reu sperantele si planurile, si-mi ga­seste colectivul instrainat. Unde sun­teti, dragi colegi de clasa? Unde au ajuns toate promisiunile noastre? Cum de putem trai asa usor unii fara ceilalti? Au fost atatea clipe frumoa­se! Au fost ani de adolescenta mintita, pe care i-am zugravit cum am stiut noi mai bine. A existat si pentru noi un recurs la copilarie, am fost si noi mici si nevinovati. Abia acum inteleg de ce li se atribuie celor mici mereu ver­dictul de nevinovati. Da, cand sta­team la ora de spaniola si notam cu­vinte si conjugari, nu ne trecea prin min­te ca exista nenorociri pe lume si oameni fara cuvant sau fara con­­stiin­ta.

Cand intram la ora de ma­te­ma­­tica, zambind si calcand stramb pe parchetul clasei noastre de la etajul al doilea, cand stergeam tabla cu acel bu­rete verde si invechit, cand ca­u­­­tam cre­ta in clasele alaturate, pentru ca niciodata nu eram suficient de pre­­va­zatori cat sa avem propria noastra re­zer­va de creta, cand ieseam la ta­bla sa facem ecuatii si integrale si ne bu­­c­u­ram ca am obtinut un rezultat co­­rect, cand, la ora de limba si litera­tu­ra romana, dezbateam temele mari­lor noastre romane, cand invatam la in­formatica cum se face un program in Pascal, cand ne bucuram ca vine ora de fizica si ne inghesuiam spre usa cla­sei, observand ca se apropie doamna profesoara, cand faceam la en­gle­za compuneri si rescriam biografii de personalitati, cand vedeam ca ajun­ge minutarul la "si douazeci" si as­tep­tam aproape cu emotie sa iesim in pauza si sa deschidem ferestrele larg, atunci, in acei ani pe care ii sim­team greoi si fara final, cand ni se pa­rea nedrept sa ne trezim devreme si sa facem fata tuturor temelor pentru aca­sa si exercitiilor de la lucrarile de con­trol, cand aveam de scris mult la ora de chimie despre experimente in­­­te­­resante cu turnesol, baze si acizi, cand ne enerva sa scoatem legitimatia de elev in fiecare dimineata, ca sa in­tram in cladire, cand gaseam scarile proas­­­pat spalate si alunecam de nea­ten­tie, cand mergeam la cabinetul me­­dical, mereu cu aceleasi dureri ras­­­fa­tate, mereu in cautarea banalului paracetamol, cu care aveam im­pre­­sia ca se poate schimba lumea, atunci am fost si noi ultima oara fericiti.

Cand s-a terminat scoala, mi-am luat ramas-bun de la obisnuinta de a spera ca totul e posibil. Nu am stiut ce va urma, n-am banuit ca toate se vor schimba chiar atat de mult. N-am vrut sa cred ca un sfarsitul, de ori­ce fel ar fi el, e chiar sfarsit. Am plans de multe ori, de dor de liceu, de dor de gimnaziu, de dor de scoala prima­ra. Am plans de dor de profesori si de colegi, de clasa noastra zbuciuma­ta, de acel XII B pe care l-am cunoscut bine si pe care, nu stiu de ce, parca nu l-am inteles cum trebuia.

Oriunde m-as afla, oricat de bu­curoasa sau de trista as fi, cel mai cu­rat domiciliu al meu ramane penulti­ma banca de la perete, unde am stat in ultimii ani de scoala, de unde am va­zut cum apune prima etapa a gene­ra­tiei noastre, de unde am constienti­zat ca urmeaza sa traim cu totii, in or­dinea de la catalog, despartirea de­fi­ni­tiva de copilarie. Se apropie va­can­te­le, se apropie 15 iunie. Degeaba. Noi am crescut.

×
Subiecte în articol: editorial