x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Războiul lui Băse…

Războiul lui Băse…

de Dan Constantin    |    21 Sep 2011   •   21:00
Războiul lui Băse…

In 8 august 2008, trupele Georgiei au atacat Osetia, provincie cu populatie ruseasca. Drept raspuns, trupele Rusiei au dat o contralovitura pu­ternica, ajungand cu blindatele la portile capitalei Tbilisi. Conflictul avea sa puna un con de umbra pe spectacolul exceptional al deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, pentru care China facuse pregatiri de cativa ani. Multi sefi de stat se aflau in acele ore in tribunele din bijuteria arhitectonica 'Cuibul de pasare', stadionul olimpic, sa onoreze evenimentul care semnifica in primul rand pa­cea. Atacul nu putea sa fie o ini­ti­a­tiva doar a nervosului Saakasvili, de­oa­rece trupele georgiene aveau o con­sultanta directa din partea unor ofi­teri ai SUA, aflati la Tbilisi in misu­ne. Se speculeaza ca acest razboi ful­ger a avut menirea sa deturneze aten­tia intregii lumi de la Olimpiada, astfel incat modelul de succes al Chinei sa fie estompat de evenimentul din Caucaz.

Sa asteptam confirmarea acestor su­po­zitii in telegramele WikiLeaks. Pa­na atunci gasim in acest amalgam de informatii ceea ce ni se serveste de o mana nestiuta, fara o logica a comunicarii. Cea mai importanta te­le­gra­ma WikiLeaks de pana acum este pentru Romania, fara indoiala, re­la­ta­rea intalnirii presedintelui Basescu Tra­ian cu senatorul american Ri­chard Lugar si ambasadorul SUA, Taubman.

Data intalnirii este importanta – 27 august 2008. Cu o saptamana ina­in­te, Basescu Traian vizitase intr-un tur­neu de doua zile Georgia, Azerbaidjan, Moldova, Ucraina si Turcia. Avea, asadar, in acel moment, cele mai complete informatii despre raz­boiul de cinci zile care bulversase, de la 8 august, echilibrul si linistea in Caucaz si zona Marii Negre. Sena­to­­rul Lugar, decan de varsta al repu­bli­canilor si presedinte, multi ani, al Co­misiei de politica externa a acestui important for al Statelor Unite, es­te la randul lui un emisar avizat, care stie sa interpreteze evenimen­te­le.

La fel, ambasadorul Taubman era pre­zent la Bucuresti de trei ani, cu­nos­tea bine locul si atitudinea lui Traian Basescu. Cei doi reprezentanti ai Sta­telor Unite extrag din discutia cu Tra­ian Basescu informatiile cele mai in­te­resante pentru Departamentul de Stat, dand si interpretari perso­nale. WikiLeaks ne arata un Basescu in­­gri­jorat la maximum de posibilita­tea unui conflict – diversiune in Trans­nis­tria care sa oblige Romania la optiuni foarte dure ca masura de raspuns. Adica un conflict militar al Romaniei cu Rusia care implica UE si NATO. Taubman caracterizeaza ingrijorarea lui Basescu fata de flota rusa de la Sevastopol 'aproape de paranoia'.

Asemenea informatii trimise prin cablograma la Departamentul de Stat ajung rapid, cu siguranta, si la vicepresedintele SUA care incepea atunci un turneu in Georgia si Azerbaidjan. Credea Traian Basescu in acele zile, cu adevarat, ca Romania poate da singura o replica militara Rusiei daca cetatenii moldoveni, considerati ca parte a natiunii romane, ar fi loviti?

Cei doi americani de vaza nu scriu acasa ca afirmatiile lui Basescu ar fi fost o gluma. In general, americanii stau mai rau la poante in politica. Ei iau de bun ceea ce aud, ceea ce vad. Asa incat ei informeaza prompt la Washington despre starea de ingrijorare reala a lui Traian Basescu. Li­derul roman este, in acelasi timp, si sef al CSAT, asa incat, americanii stiu ca el poate lua decizii si in domeniul militar. Cred ca la randul lor sunt in­gri­jo­rati de starea lui Basescu pe care o asociaza cu paraonia. Or, si senatorul, si ambasadorul sunt foarte edu­cati, ei au proprietatea termenilor in care isi redacteaza corespondenta dip­lo­matica. Paranoia este un proces de gandire puternic afectat de an­xi­e­tate sau de frica, de multe ori pana la irationalitate sau delir. Gandirea paranoica este caracterizata de obicei de neincrederea sau suspiciunea fata de ceilalti. Stim ca sarcina am­basadelor SUA, conform secretelor devoalate de WikiLeaks, este sa trimi­ta 'la baza' evaluari despre starea de sanatate a politicienilor, date antropometrice, analize ADN ale 'subiectilor'. In acest context, 'citim' in alta cheie cuvintele de intampinare adresate lui Traian Basescu de vicepresedintele Biden la intalnirea recenta de la Casa Alba: 'Aratati sanatos!'

Telegrama WikiLeaks a fost pa­rata de Basescu cu o gluma, spunand ca in 2008 Romania dispunea de 'ca­teva baterii de prastii cu raza lunga de actiune si era gata sa declare razboi'. Lasand gluma la o parte, Basescu chiar spune adevarul despre starea deplorabila a apararii antiaeriene a Romaniei. Cateva baterii de rachete rusesti Volhov, cu vechime de 20 de ani, sunt si acum baza acestei aparari. 'Scutul' nu a venit, iar bateriile Hawk sunt inca in modernizare. Asa ca tot la 'prastii' ramanem.

Poate Basescu a vrut sa-i sperie pe emisarii americani cu 'pericolul rusesc'. Supraevaluand amenintarea Rusiei, Statele Unite trebuie sa asi­gure un sprijin sporit Romaniei. Ceea ce s-a intamplat in ultimi ani. Ramane insa diagnosticul grav pus de senatorul Lugar si ambasadorul Taubman lui Basescu. Pana acum nu avem o eva­luare medicala publica a starii pre­se­dintelui. Stim doar ca la tinerete a fost declarat inapt medical pentru se­r­viciul militar de un medic oftalmo­log. Un colonel a rupt insa ana­liza. El a ajuns amiral, avansat de Basescu, pre­se­dinte din 2004 pana in zilele noastre. Din 2008 pana acum, o fi tre­cut si paranoia, devreme ce Ba­ses­cu a fost declarat sanatos de Biden.

×
Subiecte în articol: editorial