Participanții au reușit să ajungă la un acord în extremis, chiar înainte de finalul conferinței și după ce evenimentul internațional a fost prelungit cu o zi. În final țările în curs de dezvoltare au acceptat oferta financiară a țărilor bogate. Este vorba despre suma de 300 de miliarde de dolari pe an, potrivit Sky News. Inițial, grupul țărilor sărace a considerat oferta mult prea mică, iar membrii săi s-au retras de la discuții.
La începutul summitului din Azerbaidjan, se vorbea despre suma de 1,3 trilioane de dolari. Apoi, în timpul negocierilor a fost solicitată o finanțare de 500 de miliarde de dolari.
Negociatorul principal din Bolivia, Diego Pacheco, a numit suma stabilită drept o „insultă”, în timp ce Tina Stege, din Insulele Marshall, a spus că „nu este suficient, dar este un început”.
„Acest nou obiectiv financiar este o poliță de asigurare pentru umanitate, pe fondul înrăutățirii impactului climatic care afectează fiecare țară”, a declarat șeful ONU pentru climă, Simon Stiell.
Observatorii spun că participanții au fost forțați să accepte oferta știind că nu își pot permite să amâne decizia până anul viitor atunci când președintele ales al SUA, Donald Trump, ar putea îngreuna lucrurile și mai mult.
(sursa: Mediafax)