x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Riscuri mari, reglementări, deocamdată, ioc!

Riscuri mari, reglementări, deocamdată, ioc!

de Daniel Apostol    |    26 Apr 2021   •   07:30
Riscuri mari, reglementări, deocamdată, ioc!

Criptomonedele sunt bani digitali creați din cod de programare. O criptomonedă nu este emisă de nicio bancă sau autoritate centrală și de aceea este practic imună la orice manipulare guvernamentală sau orice interferență a vreunei autorități statale. De data asta însă, lipsa reglementării nu aduce investitorului libertăți absolute cât mai ales riscuri semnificative. Tehnologia pe care se bazează criptomoneda are câteva caracteristici esențiale.

 

În primul rând este ireversibilă: odată realizată, nicio tranzacție nu poate fi inversată, nu există nicio plasă de siguranță. Apoi, nici tranzacțiile, nici conturile nu sunt conectate la identități din lumea reală, totul este digitalizat, cu acces exclusiv prin intermediul internetului, conferind astfel un grad superior de anonimitate. Tranzacțiile au o „viteză globală”, sunt aproape instantanee și sunt confirmate în toată rețeaua în doar câteva minute. Nu există terțe părți implicate în verificare sau validare. Securitatea tranzacțiilor este dată de o criptografie bazată pe numere foarte mari, făcând imposibilă ruperea schemei. Softul este gratuit și accesibil oricui.

 

Dar toate aceste caracteristici vin la pachet cu riscuri și vulnerabilități pentru investitorii în criptomonede. Accesul facil și nelimitat în platforme dă apă la moară speculatorilor care au generat o mare activitate de tranzacționare încercând să profite pe termen scurt de pe urma deținerii de monedă digitală. Riscurile tranzacționării criptomonedelor sunt legate în principal de volatilitatea acestora: schimbările neașteptate ale sentimentului pieței pot duce la mișcări bruște și brutale ale prețului, fiind posibile căderi de mii de dolari de la un moment la altul, așa cum de altfel s-a și observat recent.

 

Cum am arătat mai sus, criptomonedele nu sunt susținute de o bancă centrală, de o organizație națională sau internațională sau de active sau alte credite, iar valoarea lor este strict determinată de valoarea pe care participanții la piață o acordă prin tranzacțiile lor, ceea ce înseamnă că pierderea încrederii poate duce la prăbușirea tranzacționărilor și la scăderea bruscă și considerabilă a valorii. Apoi, există riscul de fraudă cibernetică: cyber-infractorii pot intra în schimburi criptografice, pot scurge portofele criptografice și pot infecta computerele individuale, furând criptomonede. Hackerii profită și de faptul că criptomoneda depinde în mare măsură de companiile nereglementate, nesupuse vreunui control intern adecvat, mult mai susceptibile la fraude și furt decât instituțiile financiare reglementate.

 

Unele țări pot împiedica utilizarea monedei sau pot declara că tranzacțiile încalcă reglementările împotriva spălării banilor, indiferent de implicațiile globale. Datorită complexității și naturii descentralizate a criptomonedelor (peste 1.000 create de la nașterea Bitcoin, în 2009 și până azi) și a numărului semnificativ de participanți - expeditori, destinatari (eventual spălători de bani), platforme de exploatare și tranzacționare, schimburi valutare, nu există o singură abordare în acest sens. În septembrie 2020, Comisia Europeană a prezentat strategia privind finanțele digitale și propuneri legislative privind criptoactivele și reziliența digitală. CE își propune să sprijine dezvoltarea competitivă a sectorului financiar al UE și să ofere consumatorilor acces la produse financiare inovatoare, asigurând, în același timp, protecție consumatorilor și stabilitate piețelor. Dar propunerea este încă în discuție, fiind supusă procesului colegislativ și, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislație UE.  

 

În acest context, Autoritatea de Supraveghere Financiară reamintește investitorilor români gradul mare de risc și caracterul speculativ al criptomonedelor. Acestea nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, ASF avertizează consumatorii români că în tranzacțiile cu criptomonede nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate.

 

Potrivit site-ului web de criptare CoinDesk, Bitcoin este în prezent cea mai populară monedă virtuală, iar un grup de 20 de monede reprezintă circa 99% din piață ca volum

 

×