x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Romanul unei biblioteci specializate

Romanul unei biblioteci specializate

de Tudor Octavian    |    12 Ian 2012   •   21:00
Romanul unei biblioteci specializate

Am vrut sa scriu o carte despre egiptologii care s-au ocupat de epoca Amarna si de faraonul eretic Echnaton, pentru ca, in felul acesta, descoperind eu insumi dificultatile unui subiect, intelegeam mai bine cuprinderile vechii culturi egiptene. Cineva spunea ca un cititor de romane se salveaza din conditia de consumator de fictiuni devenind, la maturitate, cititor de istorie. Si ca un cititor de istorie avizat se departeaza de na­ra­tiuni si de fictiune cu un sentiment de culpa revelata la timp.

Cauza e una simpla: la tinerete crezi, iar la batranete verifici ce-ai cre­zut. Cat despre istoria Egiptului Antic – cu ea se fundamen­tea­za, nu se incepe o viata de muncitor in cultura. E ca si cum ai ajunge la un liman. Cultura Egiptului vechi iti limpezeste gandirea si te aju­ta sa renunti la tot felul de su­per­stitii, acumulate prin frec­ven­tarea in exces a artelor contemporane.

Am inceput sa invat epoca Amarna din mai multe motive. Intai fiindca, desi esti trimis spre ea de un fenomen – tot veacul al XX-lea e fascinat de perioada domniei lui Amenofis IV (Echnaton) –, ai sentimentul stimulator al unei descoperiri personale. E ceea ce asteptai dintotdeauna si, iata, ti s-a intamplat! Al doilea motiv e de ordin practic: in Occident, car­ti­le despre Echnaton si Nefertiti pot fi gasite chiar si in librarii fara standuri de istorie si de arta. Ar exista si o cauza interesand eficienta studiului.

Cultura vechiului Egipt il descurajeaza si pe cel mai vanitos dintre inconstienti prin vastitate. Pe masura ce cunosti, iti dai seama ca ii cunosti doar ne­mar­ginirea. Daca mai multi ani de ra­porturi coordonate cu Egiptul mi­leniilor de dinainte de Hristos nu te fac modest, inseamna ca trebuie sa mergi la psihiatru. Cateva carti despre momentul Amarna insa iti asigura, pentru un timp bun, senzatia ca te afli pe un drum pri­vilegiat, mai scurt si cu porti mai mari. Ignoranta doare mai pu­tin, iar cand iti definesti orizontu­ri­le ignorantei, esti de-acum consolat. Stii ca, oricat de edificat te con­sideri, tot la inceputul drumului de gasesti. Stii, cum s-ar zice, cate ceva din toate.

Consolarea vine din faptul ca la fel cugeta si marii egiptologi. Esti oarecum com­patibil in nestiinta cu ma­gistrii. Treptat, cele cateva carti, des­pre care gandeam ca-mi sunt su­ficiente s-au facut zeci. Vreme de multe drumuri lungi in Statele Unite, Canada si cateva orase europene cu muzee de egiptologie, am vanat titluri referitoare la perioada. Acum, am vreo cinci-sase sute de volume si publicatii si ma gasesc intr-un punct sigur. Stiu exact cat de necalificat sunt ca sa concep o carte despre dinastia a XVIII-a. In schimb, as putea scrie un volum seducator, unic in substanta lui, cum nu s-a mai scris, despre aventura unei biblioteci specializate.

×
Subiecte în articol: editorial