Intelligence-ul occidental nu a lăsat nici o viitoare mutare, pe tabla de şah a mapamondului, fără o testare prealabilă. Aceasta a fost iniţiată inclusiv în cadrul unor cursuri organizate de state care nu pot fi bănuite de implicare în operaţii psihologice de anvergură.
Cum ar fi cele vizând secesiuni menţinute în ţări dornice să scape de tutela fostelor metropole imperiale. Un exemplu aparte indică minuţiozitatea cu care se lucrează şi azi la inducerea imaginilor cu impact puternic la opinia publică, de experţi capabili să motiveze contribuabili sensibili la întâmplări şocante, inteligent mediatizate.
Ţara aleasă? Georgia. La începutul acestui deceniu, în inima Bavariei, la un institut aliat, susţinut puternic de peste Ocean, scenariul menit a testa cunoştinţele acumulate de cursanţii veniţi din Europa Răsăriteană şi din Asia a surprins două categorii de studenţi - ruşi şi georgieni. Primii erau ofiţeri trimişi la cursuri după ce au luptat ani buni în Afganistan. Apoi în Cecenia. Deşertul afgan îl comparau, datorită dezastrului înregistrat pe plan militar, cu Triunghiul Bermudelor. Iar Cecenia rămânea pentru ei un coşmar.
Cel mai tragic moment evocat fiind ambuscada de care au avut parte într-o noapte, la Groznâi. Acolo unde, la începutul ofensivei ordonate de Kremlin, coloana de tancuri ruseşti aştepta zorile pe străzile capitalei cecene. Ca din senin, au apărut vorbitori de limba rusă, care i-au îmbiat pe soldaţi să coboare din blindate direct în... localurile cecene, ce păreau a fi toate la subsolurile clădirilor învecinate.
A urmat măcelul. Cu excepţia santinelelor rămase în interiorul mastodonţilor de oţel, ceilalţi militari ruşi au fost mitraliaţi cu sânge rece de ceceni. Şi asta nu se uită. Aşa se şi explică - afirma un ofiţer rus încrâncenat pe propriu-i trecut -, de ce la Euronews s-au transmis imaginile cu cadavrele luptătorilor ceceni trase de camioane militare ruseşti pe pământul îngheţat.
Revenind la scenariul menţionat, jocul academic viza şi derularea unei şedinţe a Consiliului de Securitate al ONU. Acolo, studenţii georgieni au solicitat trimiterea unei forţe expediţionare americane, pentru stabilizarea situaţiei în propria ţară. Partenerii ruşi afirmau că trupele lor, din Abhazia şi Osetia de Sud sunt suficiente. Medierea internaţională, sugerată de mentorii americani a condus la decizia de a fi creată o forţă de impunere a păcii, compusă din trupe ruseşti şi americane.
După opt ani, jocul de atunci a devenit, din păcate, o tristă realitate în Georgia. Una începută cu nebuloasa noapte a acuzaţiilor reciproce, urmate de excesive şi disproporţionate demonstraţii de forţă, iniţial georgiene, apoi ruseşti. Totuşi, două detalii, din scenariul iniţial nu au fost materializate. Primul se referea la agravarea situaţiei interne, datorită faptului că preşedintele georgian urma să fie ucis.
După cum se ştie, cel actual a scăpat ca prin urechile acului... Al doilea avea în vedere, pentru garantarea securităţii conductelor petroliere, acceptarea de Rusia a sosirii unei forţe militare americane. Teoria din Bavaria nu coincide însă, în totalitate, cu practica de pe solul georgian. Astfel, Kremlinul stigmatizează acum pe cei ce reactualizează "logica confruntării din perioada Războiului Rece".
Deşi adevăratul motiv al impacientării diplomaţiei ruse nu este generat de simbolicele exerciţii planificate de NATO în Georgia, între 6 mai şi 1 iunie - Cooperative Longbow 09 şi Cooperative Lancer 09. Doar consecinţele lor îngrijorează Moscova. Asta pentru că, deşi la Washington D.C. sunt înţelese sensibilităţile Federaţiei Ruse privind evoluţiile centrifuge ale fostelor republici sovietice, SUA nu abandonează statele partenere, dornice de integrare în comunitatea euroatlantică. Chiar dacă sunt supuse presiunilor vizibile ale fostului tutore imperial.
În plus, atât Departamentul de Stat, cât şi Pentagonul nu au nici un motiv să renunţe la "capul de pod" georgian, din zona vizată pentru mutaţii geopolitice ireversibile în următorul deceniu. Pentru care sunt pregătite, de pildă, în ierarhia statală a Georgiei, eşaloanele doi şi trei. Alcătuite doar din absolvenţi ai universităţilor americane...
Citește pe Antena3.ro