Şi-n mijlocul acestei mlaştini a corupţiei, a Securităţii, a reţelelor mafiote, prin care mişună ca nişte tărătoare politicienii, se ridică falnic, neincovoiat de vănturi, noul Stejar al neamului, Traian Băsescu.
Sub un titlu uşor senzaţionalist "Criză de regim la Bucureşti", publicaţia franceză Politique internationale a tipărit un interviu cu Traian Băsescu.
Un anunţ de nuanţă mai mult decăt autopublicitară, dar ce spunem noi? de lăudăroşenie de-a dreptul, de pe site-ul revistei, ţine să ne avertizeze că e vorba de "cea mai influentă revistă francofonă din lume, consacrată chestiunilor internaţionale, in care se exprimă şefii de stat şi de guvern, liderii politici şi experţi de seamă.
Publicaţia trimestrială franţuzească, implicată in noiembrie 2004, prin Mihnea Berindei, intr-un scandal tipic dămboviţean (acuzaţii de publicitate mascată făcută guvernului Adrian Năstase, ameninţări cu darea in judecată din partea lui Mihnea Berindei), e citită, se presupune, de străini, şi nu de străinii care cumpără pe aeroporturi romane poliţiste sau magazine de mondenităţi, ci de străinii interesaţi, prin profesie şi preocupări, de ce se mai intămplă in ţara numită Romănia, pe care ar vrea s-o viziteze sau in care chiar să investească.
Graţie ziarului Ziua, băştinaşii au putut citi şi ei interviul, in varianta romănească, desigur. Pe băştinaşii aflaţi in concubinaj cu Traian Băsescu de doi ani şi ceva, interviul nu i-a surprins. Ba chiar mulţi dintre ei, ştiindu-i domnului preşedinte ticurile, maniile şi obsesiile,
s-au mirat niţel la reacţia extrem de dură a lui Ion Iliescu.
Văzut ca un interviu de consum intern, cel dat de Traian Băsescu publicaţiei francofone nu merită nici osteneala unui rănd de text, d-apoi cea presupusă de redactarea unei Scrisori de căteva pagini.
La un moment dat, Traian Băsescu, obsedat de a găsi Suspendării o altă justificare decăt incălcările sistematice ale Constituţiei, o pune şi pe seama faptului că "Fostul preşedinte, Ion Iliescu, e şi el anchetat pentru crimele comise in timpul Revoluţiei din 1989 şi descinderile minerilor din 1990". Ca persoană care participă din cănd in cănd la şedinţele CSM, Traian Băsescu ar fi trebuit să pună cuvăntul crime in ghilimele, pentru a arăta că e vorba de o acuzaţie adusă de alţii şi pe care domnia sa nu şi-o asumă. Interlocutorului jurnalistei din Franţa nu i-a trecut aşa ceva prin cap. Intenţia sa a fost de a-l acuza făţiş pe Ion Iliescu de crimele din decembrie 1989, deşi, intre noi fie vorba, cănd era ministrul Transporturilor in guvernul Roman n-a cutezat să-l denunţe pe Ion Iliescu nici măcar cu o adiere a gurii.
Familiarizaţi cu deraierile lui Traian Băsescu nu numai de la linia cerută de cea mai inaltă funcţie in stat, dar şi de la bunul-simţ, romănii nici n-au tresărit măcar la un asemenea atac de ţăşti-băşti politic. N-au tresărit nici la alte note definitorii ale răspunsurilor date de Traian Băsescu. Aşa cum ar fi, de exemplu, uriaşa disponibilitate de a minţi pe loc şi fără scăpare. Sub acest semn, Traian Băsescu pune ieşirea PD din guverne pe seama "Sprijinului dat premierului de Mircea Geoană, preşedintele PSD, şi al lui Iliescu".
Nu mai e insă un secret pentru nimeni faptul că ieşirea PD de la guvernare a fost opera exclusivă a lui Traian Băsescu. Domnia sa i-a imboldit pe miniştrii PD să-l atace pe Călin Popescu Tăriceanu in public, să-şi dea poalele peste cap la şedinţele guvernului, să creeze in interiorul Guvernului un soi de miniguvern condus de preşedinte.
Şi, totuşi, reacţia lui Ion Iliescu e justificată.
Bun cunoscător al politicii la nivel inalt, fostul preşedinte şi-a dat seama că interviul se adresează unor oameni care cunosc puţine lucruri sau chiar habar n-au de ce se intămplă in Romănia.
Aceşti oameni, majoritatea cu funcţii importante in Vest sau chiar pe glob, vor fi rămas cu impresia, citindu-l in franceză pe Traian Băsescu, că Ion Iliescu a comis in decembrie 1989 crime pentru care e pe cale să fie trimis in faţa plutonului de execuţie.
Nu e singura impresie nenorocită pe care o pot avea cititorii publicaţiei Politique internationale. Intreg interviul e o denunţare a Romăniei de azi ca ţara unui dezastru social şi politic.
O ţară condusă de oligarhi.
O ţară in care Parlamentul fabrică legi in favoarea marilor corupţi.
O ţară in care premierul face presiuni asupra justiţiei.
O ţară in care guvernul e in serviciul grupurilor nelegitime de interese.
O ţară in care elita politică n-are nici o legătură cu identitatea europeană.
Ce mai incolo şi incoace!
Nu o ţară, ci o mlaştină!
Şi-n mijlocul acestei mlaştini a corupţiei, a Securităţii, a reţelelor mafiote, prin care mişună, ca nişte tărătoare, politicienii, se ridică falnic, neincovoiat de vănturi, noul Stejar al neamului, Traian Băsescu.
Străinilor care citesc acest interviu le e clar un lucru: dacă vor să vină in Romănia, trebuie să aterizeze direct in Dealul Cotrocenilor.
Şi nu pe sol, ci pe vărful Stejarului.
E singura oază de civilizaţie din Romănia!
Citește pe Antena3.ro