x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun 3, 2, 1... Turişti în spaţiu

3, 2, 1... Turişti în spaţiu

de Anca Aldea    |    09 Dec 2009   •   00:00
3, 2, 1... Turişti în spaţiu
Sursa foto: /Reuters

Un excentric miliardar britanic a ţinut cu tot dinadinsul să-şi vadă visul cu ochii şi a prezentat, la începutul acestei săptămâni, prima navetă comercială care va purta în spaţiu turişti pământeni.



Sute de curioşi, jurnalişti şi politicieni au fost invitaţi luni la prezentarea, în deşertul Mojave din SUA, a primei navete spaţiale care va purta oamenii în călătorii suborbitale, pe care unii experţi le consideră ca fiind "următoarea generaţie a zborului în interes de afaceri, dar deocamdată doar un moft pentru cei dispuşi să plătească sute de mii de dolari pentru a vedea Pământul de la 100 de kilometri".

Dintre participanţii la eveniment, Natasha Pavlovici s-a declarat fericită că va fi prima sârboaică aflată la bordul unei navete spaţiale turistice. Şi Mario Ferrera, un portughez în vârstă de 41 de ani, aşteaptă cu nerăbdare momentul la care naveta va decola cu şase civili şi doi piloţi experimentaţi la bord. Asemenea lui Ferrera şi Pavlovici sunt mulţi curioşi care vor să participe la un zbor suborbital, în gravitaţie zero. "Am aşteptat cu toţii, cu răbdare, să vedem cum va arăta această navetă", a declarat Peter Cheney (63 de ani), unul dintre cei 300 de clienţi care au plătit un avans pentru un loc pe naveta companiei Virgin Galactic.

Primele teste urmează să fie făcute la începutul anului viitor, iar în 2011, dacă totul merge bine, vor urma primele lansări în "misiuni" suborbitale care vor dura între două ore şi două ore şi jumătate.

Miliardarul britanic Richard Branson, aflat în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, a cheltuit, împreună cu partenerul său Burt Rutan (proiectant de aeronave), cel puţin 450 milioane de dolari pentru a construi şase navete spaţiale comerciale. Branson şi compania sa Virgin Galactic lucrează la acest proiect de mai bine de 10 ani.

200.000 DE DOLARI/BILET
SpaceShipTwo, prima navetă destinată zborurilor turistice în spaţiu, a fost construită pornind de la un prim model realizat de Rutan, SpaceShipOne, care în 2004 a obţinut Premiul Ansari X Prize, în valoare de 10 milioane de dolari, pentru prima navetă privată destinată zborurilor comerciale în spaţiu.

De la succesul lui SpaceShipOne, inginerii şi tehnicienii companiei Scaled Composites LLC, condusă de Burt Rutan, au început, în secret, să lucreze la următorul proiect într-un hangar din Mojave. Potrivit agenţiei Associated Press, citată de Agerpres, zborul inaugural pe orbită al SpaceShipTwo îi va avea la bord pe miliardarul Branson şi pe amicul său, Rutan, creatorul prototipului de navetă.

Naveta se va desprinde de aeronava-mamă, numită Eve, la o altitudine de circa 18.000 de metri. Până la lansare mai sunt de parcurs câţiva paşi importanţi, dar surse din anturajul omului de afaceri britanic spun că zborurile ar putea lua startul începând cu 2011.

Deocamdată SpaceShipTwo a fost scoasă pentru rulaj pe o pistă special amenajată în deşertul californian Mojave. Curioşii au venit aici din toate colţurile lumii, potrivit presei americane, şi mulţi dintre ei au achitat deja o bună parte din costul biletului pentru zborul intergalactic. Preţul nu este foarte mare - 200.000 de dolari - pentru cineva care îşi doreşte cu adevărat să privească Pământul de la 100 de kilometri distanţă.

SpaceShipTwo este construită din materiale compozite pe bază de carbon, are o lungime de până la 20 de metri, o greutate mică şi este pusă în mişcare de un motor hibrid de rachetă. Naveta va fi ridicată de la sol cu ajutorul unui avion modificat denumit WhiteKnightTwo, de care se va desprinde la altitudinea de 18.000 de metri. Odată ajunsă, navetei i se va activa motorul de rachetă şi va urca pe orbită până la altitudinea de 104.000 de metri. După ce va atinge vârful de altitudine, naveta va cădea planat înapoi prin atmosferă şi va ateriza ca un avion normal.

×
Subiecte în articol: magazin