Fiecare german produce, în medie, o jumătate de tonă de gunoi pe an. Resturile menajere iau drumul crematoriului, iar cele reciclabile sunt depozitate pentru a fi prelucrate cândva. În Africa de Sud sau India, populaţia săracă strânge gunoiul pentru a-l transforma în altceva: în obiecte de artă modernă.
În Europa articolele confecţionate din resturi au devenit obiect de cult şi se înscriu în categoria unui nou tip de creaţie artistică: recycling design. "De exemplu acesta este un îngeraş din Madagascar făcut din doze de spray insecticid."
Martina Zenker are un coş plin cu îngeraşi confecţionaţi din doze de spray, găini făcute din sacoşe de plastic şi brăţări din cabluri de telefon. Marfa expusă pe rafturile galeriei de artă "Mamaafrika" din Düsseldorf zăcea, în urmă cu câteva săptămâni, sub formă de gunoi, pe străzile multor oraşe precum Cape Town, Johannesburg sau Dakar (Senegal).
Mai nou, resturile menajere au început să se vândă în aceste oraşe sau chiar să fie importate în Europa. Mulţi iubitori de artă modernă preferă în locuinţele lor obiecte create din gunoi produs în lumea a treia având în vedere că "recycling design" este la modă.
Această formă de artă nouă se potriveşte conceptului de schimbare a mentalităţii popoarelor industrializate cu privire la protecţia mediului. Astfel, "Mamaafrika" a ajuns să-şi desfacă marfa în 140 de magazine şi galerii.
În urmă cu nouă ani, Martina Zedeck, de profesie arhitect, a deschis un mic magazin virtual cu produse africane, comercializate în sistem TransFair (comerţ echitabil). O dorinţă născută de fapt în anii ´90, când Martina a călătorit pe continentul negru. Acolo a constatat că mulţi copii îşi confecţionează singuri jucăriile din tot felul de resturi.
Articolul integral pe www.dw-world.de
Citește pe Antena3.ro