x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Autiştii au mai multă substanţă cenuşie in anumite zone ale creierului

Autiştii au mai multă substanţă cenuşie in anumite zone ale creierului

de Jurnalul National    |    30 Noi 2007   •   00:00

Copiii autişti au mai multă substanţă cenuşie in zone ale creierului unde se află sediul empatiei şi al invăţării prin observare decăt ceilalţi copii de aceeaşi vărstă, potrivit unor cercetători americani care au utilizat o nouă tehnică avansată de imagistică, relatează AFP.

"Observaţiile noastre dau de inţeles că incapacitatea copiilor de a stabili relaţii cu ceilalţi şi de a face faţă normal situaţiilor din viaţa de zi cu zi ar putea rezulta dintr-o anomalie in funcţionarea sistemului de neuroni oglindă", a explicat dr Manzar Ashtari, de la spitalul de pediatrie din Philadelphia (Pennsylvania, est), principalul autor al studiului.

Neuronii oglindă sunt celule cerebrale care devin active cănd o persoană execută o acţiune resimţind o emoţie sau o senzaţie şi cănd această persoană este martoră la acţiuni, emoţii sau senzaţii identice ale altora, a precizat această cercetătoare la conferinţa anuală a Societăţii nord-americane de radiologie. Oamenii de ştiinţă au descoperit indicii ale existenţei la oameni a unui sistem similar celui observat iniţial la macaci şi care facilitează funcţiile de invăţare prin observare, imitare precum şi inţelegere a altora. Cercetătorii au observat 13 băieţi autişti cu un IQ de peste 70 şi 12 alţi băieţi neautişti. Vărsta medie a celor două grupuri era de 11 ani. "Intr-un creier normal, o mai mare cantitate de substanţă cenuşie este legată de un IQ mai mare", a notat dr Ashtari, "insă in creierul unui autist această creştere nu corespunde unui IQ mai mare pentru că această materie cenuşie nu funcţionează normal". De asemenea, cercetătorii au descoperit la aceşti copii autişti o diminuare importantă a substanţei cenuşii in regiunea dreaptă a amigdalei, ceea ce este legată de incapacitatea de funcţionare socială. Autiştii care aveau cantităţi mai scăzute de substanţă cenuşie in această zonă a creierului au obţinut punctaje mai scăzute la teste care măsoară reciprocitatea şi interacţiunea socială. Autismul afectează circa 1,5 milioane de americani, potrivit statisticilor Centrelor federale de control şi prevenire a bolilor.



×
Subiecte în articol: magazin