14:05 • Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, după întâlnirea cu omologul său sârb, Boris Tadic, că "Belgradul trebuie să vorbească cu Priştina", să găsească soluţii de comunicare, măcar şi din nevoia de a-i proteja pe sârbii din Kosovo.• BorisTadic: "Serbia nu va recunoaşte legalitatea forţelor UE în Kosovo"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat după întâlnirea cu omologul său sârb, Boris Tadic, că "Belgradul trebuie să vorbească cu Priştina", să găsească soluţii de comunicare, măcar şi din nevoia de a-i proteja pe sârbii din Kosovo.
Băsescu a spus că doreşte să declare "un lucru care poate nu va fi bine primit", precizând însă că "oamenii politici au obligaţia să spună de multe ori lucruri care nu sunt bine primite".
"Belgradul trebuie să vorbească cu Priştina, trebuie să găsească soluţii de comunicare, dacă ne referim măcar la nevoia de a proteja sârbii din zona Kosovo", a afirmat şeful statului român.
El a adăugat că doreşte poporului sârb noroc şi, de asemenea, să se manifeste înţelept, analizând foarte bine interesele pe termen lung ale Serbiei.
Tadic: "Serbia nu va recunoaşte legalitatea forţelor UE în Kosovo"
Preşedintele Serbiei, Boris Tadic, a declarat, joi, la Bucureşti, după întâlnirea cu omologul său român, că Belgradul nu va recunoaşte legalitatea forţelor UE în Kosovo, pentru că această misiune a fost decisă în afara Naţiunilor Unite.Tadic a adăugat că Serbia îşi va proteja cetăţenii din Kosovo şi Metohia şi îşi va exprima pe cale instituţională grija faţă de aceşti cetăţeni, şi prin colaborare cu UNMIK şi KFOR, şi prin ajutorul direct acordat acelor cetăţeni.
El a menţionat că cele două forţe militare prezente în Kosovo au obligaţia să protejeze interesele populaţiei din această zonă. "Nicio instituţie nu are dreptul să recunoască un stat ilegal", a mai spus Tadic.
Misiunea ONU în Kosovo continuă "să considere rezoluţia 1.244 drept un cadru legal al mandatului său", aşteptând noi directive de la New York, a declarat marţi comandantul MINUK Joachim Ruecker, citat de AFP.
Ruecker a făcut această declaraţie după o întâlnire, la Priştina, cu Javier Solana, Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă. UE trebuie să desfăşoare o misiune, denumită EULEX, care să "însoţească" primii paşi ai independenţei Kosovo şi să înlocuiască la termen MINUK, care administrează teritoriul din 1999.
"Aşteptând noile directive de la New York (sediul ONU), MINUK va continua să considere rezoluţia 1.244 drept un cadru legal al mandatului său", a declarat Ruecker într-un comunicat.
MINUK şi forţa NATO (KFOR) au fost desfăşurate în Kosovo temporar, în virtutea rezoluţiei 1.244 adoptată în iunie 1999 de Consiliul de Securitate al ONU, care acordă Kosovo o "autonomie substanţială" reafirmând suveranitatea Belgradului asupra acestui teritoriu.
- Mediafax
Citește pe Antena3.ro