Cancerul ar putea deveni în 2010 prima cauză a mortalităţii în lume, înaintea maladiilor cardio-vasculare, pentru 2030 fiind prognozate 17 milioane de decese provocate de cancer, faţă de 7,6 milioane în 2007, avertizează un raport alarmant al Centrului internaţional de cercetări asupra cancerului /CIRC/, agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/ - transmite AFP.
Deja în ultimele trei decenii ale secolului al XX-lea cazurile de cancer s-au dublat, această creştere rapidă reprezentând o adevărată provocare pentru sistemele de sănătate, a atenţionat Peter Boyle, directorul CIRC, citat de Agerpres. În absenţa unor măsuri adecvate, până în 2030 ar putea fi depistate anual 27 milioane de noi cazuri de îmbolnăvire, care vor provoca decesul a 17 milioane de oameni în fiecare an.
Potrivit raportului, 12 milioane de noi cazuri de cancer au fost depistate în lume în 2007, dintre care 5,6 milioane în ţări în curs de dezvoltare. În acelaşi an, cancerul a ucis 7,6 milioane de oameni, două treimi dintre aceştia în ţări cu venituri mici sau medii, lipsite de mijloace eficiente de luptă împotriva cancerului şi ale căror populaţii vor creşte cu 38% până în 2030.Printre factorii care favorizează recrudescenţa cancerelor, experţii aşează pe primul loc tutunul, urmat de regimurile alimentare foarte bogate în grăsimi şi preferinţa pentru alimentaţia fast-food, comportamente preluate din stilul de viaţă occidental.
Citește pe Antena3.ro