x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Cannes - Leul cu colţi de argint

Cannes - Leul cu colţi de argint

de Eliza Dumitrescu    |    23 Iun 2007   •   00:00
Cannes - Leul cu colţi de argint

După ce Starcom a luat cel mai performant premiu de pănă acum, din industria publicitară, Leul de Argint la Festivalul de Publicitate de la Cannes, pe 19 iunie, după dublă nominalizare pe listele scurte, un alt premiu important, Leul de Bronz, a fost căştigat de agenţia GMP. In sfărşit am inceput să contăm pe harta publicităţii mondiale.
Â

Performanţă. Am luat premii frumoase şI pentru publicitate

A 54-a ediţie a regalului de publicitate mondială de la Cannes, a venit anul acesta cu primele premii obţinute de agenţiile romăneşti. La un festival cu o competitiviate ieşită din comun, chiar şi nominalizarea lucrărilor pe lista scurtă, printre finalişti este un titlu de glorie pentru cei căţiva aleşi.

Anul acesta, Romănia a avut cinci nominalizări la mai multe categorii, şi, incă o premieră, două duble nominalizări pentru Starcom şi pentru GMP. Leo Burnett a fost printre finalişti, cu lucrarea Sweden, pentru brandul Western Union, GMP a fost nominalizată cu lucrarea "Biletul", pentru brandul Măndra şI la categoria "Film", pentru spotul "Porcul" (brand Boom Tv). Starcom a fost dublu nominalizată cu campania "1 din 8 femei", campanie iniţiată de Avon. Dintre aceştia, premianţii nu au intărziat să apară.

Pe 19 iunie, Romănia spărgea gheaţa la Cannes Lions cu un "Silver Lion" ("Leu de Argint") căştigat de către Starcom. A doua zi, pe 20 iunie, GMP şi-a adjudecat un "Leu de Bronz". Se poate spune că lumea bună creativă a inceput să ia in considerare şi valorile romăneşti inscrise in competiţii specifice, fie ele de film, ori de creaţie şi strategie publicitară. Dar poate că nu numai calea deschisă de regizorii romăni recent laureaţi a contat pentru privirile juriului de pe Riviera. Se pare este că este vorba şI despre o schimbare de atitudine a publicitarilor locali. Intrebat despre cum vede prestaţia Romăniei la Cannes anul acesta, Felix Tătaru, director GMP a declarat pentru Jurnalul Naţional : " nu mă surprind premiile. Agenţiile din Romănia sunt creative şi fac treabă de nivel mondial. Acum căteva zile patru agenţii erau premiate la Nwe York. Şi alte multe premii internaţionale. Cred doar că am inceput să participăm şi ne-am crescut şansele. Am fost prea mult timp dominaţi de complexul provincialului, inscriind 2-3 lucrări. Anul trecut, Romănia a avut in jur de 10 lucrări. Anul acesta, 43. Să ne inţelegem, nu e vorba de cantitate, ci de calitate şI cantitate. Pentru că e un festival in care se inscriu peste 25 de mii de lucrări. Sunt in finală căteva mii şi premiate căteva sute. Cu alte cuvinte cred că e şi vorba de şansă. Nu e suficient să ai o singură lucrare bună, că nu ştii ce s-a facut in partea celalată de lume, poate similar, sau mai bine. Trebuie să ai mai multe lucrări excepţionale şi să speri că astrele vor fi aliniate prielnic."

Nu numai agenţiile au participat cu mai multe lucrări, dar festivalul s-a bucurat de mai multă atenţie şI din partea agenţiilor care au trimis mai mulţI oameni să participe la adevărata baie de informaţie pe care o reprezintă seminariile, expoziţiile, work-shopurile, proiecţiile de spoturi din cadrul Cannes Lions. Potrivit ambasadorului al Cannes in Romănia. Teodora Migdalovici, anul acesta delegaţia romănilor participanţI la Cannes a depăşit cifra de 80 de persoane. Doar proiectul său, "15 pentru Cannes", realizat impreună cu agenţia Tempo, a reprezentat participarea a 18 tineri romăni pasionaţI de publicitate la evenimentele din cadrul Young Creatives, o secţiune destinată aspiranţilor la o carieră in domeniu. Studenţii romăni participanţI la Cannes au reprezentat cea mai numeroasă delegaţie, fiind urmaţI de Coreea cu 17 şI SUA cu 15 tineri creativi.

Povestea de succes a "Biletului"

" In 2005 am primit un brief din Sibiu de la Carpalat. Aveau de lansat un brand nou, "Măndra". Am făcut atunci o campanie cu care am şi căştigat de altfel un Bronz la Goldendrum. Ideea era aceeaşI : " laptele te face mai puternic". Anul următor, pe lăngă campania propriuzisă care conţinea outdoor şi radio, noi am propus acest proiect special pe care am avut bucuria să il şi implementăm cu publicaţia Zile şi Nopti din Sibiu. Practic, lucrarea "Biletul" nu este doar un proiect de creative- media in cadrul unei campanii mai mari. Pe scurt, o revistă are pe toate paginile un scris in relief, pe care nu-l inţelegi decăt in ultima coperta, unde, pe final alb, realizezi că scrie "Mama, am băut lăpticul, sunt la joacă!". Ca şi cum un copil ar fi scris un postit deasupra respectivei reviste şi a avut atăta putere incăt urmele s-au impregnat prin toată revista.. Şi asta pentru că "Laptele te face mai puternic. Nu e vorba de o campanie ci de o execuţie creativă surprinzătoare. Cred că ideea de a emboşa o revista intreagă pentru a trasnmite un mesaj, stărnind curiozitate şi dramatizănd prorpietăţile produsului, nu s-a mai făcut pe nicăieri in lume."

Felix Tătaru - Director GMP

Povestea de succes a "1 din 8 femei"

"Avon Cosmetics Romănia a decis ca in 2006 să incredinţeze in totalitate proiectul "Lupta impotriva cancerului la săn", agenţiei. Provocarea primită de Departamentul de Inovaţie al Starcom Media a fost una complexă, care urmărea deopotrivă creşterea notorietăţii luptei Avon impotriva cancerului la săn, sublinierea importanţei depistării precoce a bolii, şi stimularea străngerii de fonduri pentru achiziţionarea de echipament medical performant." a declarat Corina Bernschutz, Director de Inovaţie, Starcom Romania.

In urma focus grupurilor, am descoperit că deşi femeile sunt conştiente de existenţa cancerului la săn, găndesc - "nu mi se poate intămpla mie", acesta fiind şi motivul pentru care se duc la medic doar atunci cănd simptomele deja apar.Pentru a nu rămăne intr-o zonă impersonală, comunicănd doar o cifră seacă, aveam nevoie să transformăm statistica in ceva real, astfel incăt femeile să nu poată ignora mesajul campaniei, forţăndu-le pe acestea să vadă şi să simtă pericolul. Obiectivul a fost acela de a atinge femeile in timpul vieţii lor de zi cu zi, suprinzăndu-le cu un mesaj extrem de important, pe care altfel l-ar fi putut ignora" a declarat, in continuare, Corina.

In paralel, jurnale ale femeilor care suferă sau au suferit de cancer la săn au fost publicate in 14 reviste feminine sau prezentate in emisuni ca "Povestiri Adevărate" şi "Surprize Surprize" Celebrităti precum Loredana, Gabriela Szabo si Mihaela Miroiu au endorsat campania prin intermediul cybermercialurilor - invitănd femeile să devină parte din campanie. Pentru industria de comunicare cred că inseamnă pe de o parte bucurie şi măndrie - Romania a fost pentru prima dată premiată la Cannes Lions. "

Corina Bernschutz

×
Subiecte în articol: cannes anul sufletul comertului