x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Carte - Enciclopedie muzicala

Carte - Enciclopedie muzicala

de Sebastian S. Eduard    |    24 Noi 2006   •   00:00
Carte - Enciclopedie muzicala

Blues, rock, jazz, heavy-metal, reggae, disco, punk, rapp

Blues, rock, jazz, heavy-metal, reggae, disco, punk, rapp…

An de an apar sute de trupe noi si se lanseaza mii de discuri.
Ce sa asculti din ultimii 50 de ani de muzica, de la Thelonious Monk la Coldplay, de la Rolling Stones la Linkin Park, de la Nina Simone la Sepultura? E o chestiune de gust personal, fireste, iar o antologie a celor mai reprezentative piese din ultimii 50 de ani, alcatuita de 90 de critici muzicali, este fara doar si poate cel mai bun ghid pentru ceea ce merita sa asculti intr-o viata.

La Gaudeamus 2005, RAO lansa volumul "1001 filme de vazut intr-o viata", iar acum, in 2006, aduce pentru iubitorii de muzica "1001 albume de ascultat intr-o viata".

Albumele celor mai indragite trupe traseaza sonor traiectoria unei vieti, a unei epoci. De la primul single lansat de Beatles la ultimul hit de la Radiohead, albumele (fie single-uri, fie LP-uri) stau marturie a incredibilei rapiditati cu care se schimba gusturile in materie de muzica (si nu numai). Aceasta antologie de muzicieni si de genuri (blues, rock, jazz, dar si heavy-metal, glam, reggae, disco, punk, rapp, new wave, post-punk) este, fara indoiala, un ghid de cea mai buna calitate, o adevarata incursiune in istoria muzicii si, deopotriva, invita la ascultarea - sau reascultarea, pentru a cata oara? - a unora dintre cele mai importante albume lansate in ultimii 50 de ani.

SEMNALE EDITORIALE
Amurgul templierilor
Editura Nemira. "Amurgul templierilor" este "o carte pe care o scrii numai o data in viata", titreaza New York Times. Convulsii profunde, iubire disperata - un tablou de epoca plin de cruzime, o lupta ucigatoare intre puternicul ordin al Templierilor si regele Frantei, Filip cel Frumos. Cele mai aprige metode de torturi sunt folosite pentru a smulge marturisiri cavalerilor templieri; mai tarziu, Inchizitia si le va insusi, ducandu-le la perfectiune.

Gladiatorul
Editura All. Intr-o zi fierbinte de primavara, tanarul Vitellius ajunge la Roma in cautare de lucru. Incape pe mainile Messalinei, imparateasa celebra in primul rand pentru orgiile ei. Aceasta ii gaseste imediat de lucru: in meseria de gladiator. "Gladiatorul" este un roman pentru toate gusturile. Un roman istoric, in care detaliile epocii sunt reconstituite cu acuratete si forta; un roman de aventuri, cu lupte dramatice in arena, a caror descriere minutioasa concureaza scenele tari din filmele de gen; un roman de moravuri, in perioada in care la Roma nimic nu era interzis...
Sub ghetar
Editura Niculescu. In colectia Cartea de recitire, un nou titlu ofertant. Un tanar teolog, care, de fapt, nu e exact ceea ce se cheama un teolog, e trimis de episcopul Islandei intr-o misiune foarte speciala la Ghetar. In parohia de la Snaeellsjoekull, zice-se, se intampla lucruri ciudate si "neortodoxe": un cadavru e plimbat in sus si-n jos pe ghetar, copiii nu mai sunt botezati, biserica e in ruina, iar pastorul local isi neglijeaza datoriile pastorale ca sa se dedice din tot sufletul... potcovitului. O carte plina de umor, subtila si rafinata, cu elemente de fantastic si roman de aventuri.

Fie-ne tranzitia usoara
Editura Humanitas. "Sunt oameni care nu poti sa le bagi lucruri in cap nici cu forcepsul", se plange Loredana Groza. "Destinul meu a fost marcat de soarta", filozofeaza Dan Iosif. "Rog poporul roman sa stea cu mainile si picioarele departate, ca sa-l patrund cu energia mea", invita Constantin Mudava. Asa cum copiii spun lucruri trasnite, adultii - indeosebi cei deveniti persoane publice - scot pe gura perle. Cartea de fata e o antologie de umor involuntar, insa are la final un capitol rezervat vorbelor de duh autentice. Cititi-o si veti vedea cum vorbesc si cum gandesc (sau nu) celebritatile tranzitiei.
×