12:59 • Raportul Comisiei Europene pe tema situaţiei justiţiei în România a
fost adoptat, luni, la Bruxelles, potrivit unor surse oficiale. Raportul pe tema justiţiei privind România se referă la conducerea CSM,
susţine că DNA se află pe drum bun în privinţa investigaţiilor şi
remarcă faptul că ANI nu este funcţională.
• Raportul Comisiei Europene format pdf
Raportul CE privind justiţia menţionează că o nouă conducere a CSM a fost aleasă în ianuarie, iar organizarea Consiliului a fost "consolidată" prin ocuparea a 240 dintre cele 275 de posturi, însă remarcă faptul că, deşi cadrul legislativ pentru ANI a fost adoptat, aceasta nu e funcţională.
Raportul CE pe tema justiţiei, adoptat luni, menţionează, în ceea ce priveşte asigurarea unei transparenţe şi eficienţe sporite a actului de justiţie, că au fost organizate o serie de sesiuni de pregătire şi reuniuni periodice cu judecători şi procurori de la Curţile de apel şi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi cu magistraţi de la nivel regional şi local, în vederea promovării unificării jurisprudenţei. Documentul menţionează că activităţi similare sunt programate să se desfăşoare în anul 2008.
Până în luna ianuarie 2008 a fost aleasă o nouă structură de conducere a Consiliului Superior al Magistraturii, bugetul CSM a fost consolidat şi noi planuri de management au fost publicate, precizează raportul, adăugând că "în decembrie 2007 a fost adoptată o Strategie de comunicare a CSM şi a justiţiei române, cu scopul întăririi transparenţei sistemului judiciar".
Raportul precizează de asemenea că "a fost consolidată organizarea CSM prin ocuparea a 240 din cele 275 de posturi".
"Rămân 572 de posturi vacante în cadrul procuraturii. Aproximativ jumătate din recrutările în sistemul judiciar au urmat o procedură ad-hoc, pentru a asigura ocuparea rapidă a posturilor vacante existente. În aceste cazuri, posturile vacante au fost ocupate pe bază de interviuri şi de experienţă de muncă, fără a controla calificările sau pregătirea noului magistrat", precizează raportul.
"Elaborarea unei strategii de resurse umane a sistemului judiciar este aşteptată pentru luna ianuarie 2009", menţionează raportul, adăugând că "în noiembrie 2007, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a lansat anchete privind câţiva procurori pentru fraudarea concursurilor pentru poziţii de conducere în cadrul parchetelor".
Raportul mai menţionează că în mai 2007 a fost aprobat cadrul legislativ privind Agenţia Naţională de Integritate. "Cu toate acestea, ANI nu este încă operaţională. Doar vicepreşedintele a fost ales. Au fost demarate activităţi pregătitoare, selecţia personalului, procedurile de achiziţii publice pentru infrastructură, alocarea de resurse financiare pentru sediu, buget şi definirea organigramei", precizează documentul.
- Mediafax
Reacţie CSM
CSM apreciază Raportul intermediar al CE "ca obiectiv, în ansamblul său", nuanţările pe aspecte referitoare la aplicarea unei politici de recrutare a magistraţilor demonstrând "respectarea de către CSM a dispoziţiilor legale, dar şi menţinerea unui nivel de exigenţă faţă de pregătirea profesională a candidaţilor viitori magistraţi". "Preocuparea Consiliului privind recrutarea viitorilor magistraţi s-a concretizat şi în propunerea legislativă formulată de CSM anterior adoptării OUG 100/2007, iniţiată de ex-ministrul Tudor Chiuariu. Însă propunerea nu a fost valorificată de Ministerul Justiţiei", ne-a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului, Cecilia Morariu. CSM speră să obţină modificarea legislativă necesară rezolvării crizei de personal din justiţie (intrarea în Parchete direct de pe băncile Facultăţii de Drept, prin INM, pe bază de concurs, fără condiţia obligatorie a vechimii minime de cinci ani, în cadrul proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 100/2007, aflat în prezent la Senat. Raportul va fi discutat joi în plenul CSM.- Violeta Fotache
Citește pe Antena3.ro