După mai bine doi doi ani de cercetări amănunţite şi în urma unor teste ADN, mai mulţi experţi au ajuns la concluzia că niciuna dintre rămăşiţele pămînteşti considerate a fi ale poetului şi dramaturgului german Friedrich Schiller, decedat în Weimar, în 1805, nu aparţine acestuia, informează Rompres.
După mai bine doi doi ani de cercetări amănunţite şi în urma unor teste ADN, mai mulţi experţi au ajuns la concluzia că niciuna dintre rămăşiţele pămînteşti considerate a fi ale poetului şi dramaturgului german Friedrich Schiller, decedat în Weimar, în 1805, nu aparţine acestuia, informează Rompres. “În urmă cu doi ani am fost sigur că vom demonstra că acestea îi aparţin, dar acum am demonstrat contrariul”, a declarat Hellmut Seemann, preşedintele Fundaţiei Clasicilor de la Weimar, care supraveghează arhiva şi expoziţiile lui Schiller, într-un interviu inclus într-un film documentar realizat de postul de televiziune german MDR. Rezultatele testelor ADN reprezintă încă un capitol al misterului care datează încă din 1826, la 21 de ani după moartea lui Schiller, cînd s-a decis strămutarea mormîntului acestuia.
El a fost îngropat în cimitirul oraşului Jacobs, într-o groapă comună. În încercarea de a-i găsi rămăşiţele, au fost dezgropate 23 de cranii, iar primarul oraşului, Carl Leberecht Schwabe, el însuşi un admirator al lui Schiller, a declarat că cel mai mare trebuie să fi aparţinut acestuia. Celebrul scriitor german Johann Wolfgang von Goethe - prieten bun cu Schiller - a fost îngropat lîngă acesta în 1832, iar în prezent, acest loc este vizitat anual de aproximativ 60.000 de oameni. Cercetătorii au folosit spre comparare mostre luate de la rămăşiţe ce au aparţinut rudelor acestuia, printre care două surori şi cei doi fii ai săi. Seemann crede că rămăşiţele lui Friedrich Schiller se află totuşi în cimitirul Jacobs, dar a precizat că organizaţia pe care o reprezintă nu se va mai implica într-o nouă cercetare pentru găsirea adevăratului Schiller.