O specie de dinozauri pitici, descoperiţi în Transilvania în anul 1895, nu creştea mai mare decât un cal, a descoperit o echipă de paleontologi germani, condusă de Koen Stein şi Martin Sander de la Universitatea din Bonn, informează Discovery News
Magyarosaurus dacus este un sauropod - dinozaur ierbivor, recunoscut tocmai pentru dimensiunile sale uriaşe ca fiind cel mai mare animal de pe Pământ, unii, precum Argentinosaurii, ajungând la peste 35 de metri lungime şi o masă de peste 100 de tone. Studiul echipei de paleontologi germani, prezentat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences, concluzionează că oasele de Magyarosaurus dacus, deşi atât de mici, provin de la exemplare aflate la maturitate.
Se confirmă astfel ipoteza că aceste fosile sunt ale unor dinozauri pitici şi nu ale unor pui de dinozaur.
Potrivit uneia dintre teorii, acum 70 de milioane de ani cea mai mare parte a Transilvaniei era o insulă într-un arhipelag înconjurat de apele calde ale Oceanului Tethys. Unii specialişti spun că dinozaurii pitici ar fi fost supuşi fenomenului de nanism insular.
Citește pe Antena3.ro