x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun El Pais: Topul ştirilor neobservate în 2008

El Pais: Topul ştirilor neobservate în 2008

de Ovidiu Ciutescu    |    22 Dec 2008   •   00:00
El Pais: Topul ştirilor neobservate în 2008

Atenţia mediatică acaparată de crucialele alegeri din SUA, cea mai mare criză financiară de la crahul din 29, sau Jocurile Olimpice din China, au lăsat pe locul doi evenimente de mare importanţă care au trecut neobservate de opinia publica. Ediţia în limba spaniolă a Foreign Policy enumeră în ultima sa ediţie “cele zece ştiri cele mai importante” care nu au ajuns însă pe prima pagină în 2008, notează ziarul El Pais, citat de Agerpres.



1. Creşterea producţiei de coca în Columbia
Planul Columbia, destinat sporirii securităţii şi eliminării plantaţiilor de droguri, a eşuat. SUA au investit 6 milioane de dolari, însă 90% din cocaina pe care o consumă americanii provine din această ţară latino-americană. Potrivit Biroului de Conturi al SUA /GAO/, culturile de coca au crescut cu 15% între 2000 şi 2006. Mai alarmante sunt cifrele unui studiu al ONU, care plasează creşterea producţiei la 27% doar în 2007. Culturile de coca, bază de producţie a cocainei, finanţează grupurile paramilitare şi gherila FARC. În ciuda fumigaţiilor şi operaţiunilor militare columbiene împotriva gherilei traficul nu a scăzut.

2. Scutul antirachete din India
Tensiunile suscitate în Rusia de instalarea unui sistem de apărare antirachete al SUA în estul Europei nu se compară cu reacţia provocată de amplasarea unui scut antirachete în India care, din contră, nu a intrat în dezbaterea opiniei publice. La 27 februarie, ministrul apărării al SUA, Robert Gates, a anunţat negocieri cu India privind construirea unui sistem de apărare antirachetă, care ar putea avea mari consecinţe asupra stabilităţii regionale şi trezi furia Chinei sau Pakistanului.

3. Un hotel de lux la Tbilisi
SUA au promis Georgiei un ajutor de un miliard de dolari pentru reconstruirea ţării în urma războiului din august cu Rusia. Deşi unele oraşe georgiene au fost devastate de bombardamente, 176 de milioane de dolari din ajutorul americani au fost acordate ca împrumuturi companiilor, dintre care 30 de milioane au fost investite în construirea hotelului de lux Park Hyatt, în centrul capitalei Tbilisi, o zonă care nu a suferit atacuri ruseşti.

4. Rusia se lansează în cucerirea Africii
Resursele energetice din Africa au intrat în centrul atenţiei ruseşti. Monopolul energetic de stat rus Gazprom a pus mâna pe licenţele de gaz din Nigeria - ţară care dispune de cele mai mari rezerve mondiale - va finanţa un gazoduct transharian de 4.000 de kilometri spre Europa, caută să investească într-un gazoduct din Libia construit sub mare şi s-a oferit să cumpere întregul gaz libian şi o parte din exporturile sale de petrol. Astfel, Moscova ar controla toate livrările energetice ale Uniunii Europene.

5. Creşterea numărului de trupe în Afganistan înainte de termen
Promisiunile preşedintelui ales al SUA, Barack Obama, de a creşte numărul de trupe în Afganistan au început înainte chiar de învestire. Administraţia Bush a majorat cu 85.000 numărul soldaţilor desfăşuraţi în această ţară şi a întreprins construirea unei închisori pentru suma de 50 de milioane de dolari în apropiere de baza aeriană de la Bagram şi extinderea aerodromului de la Kandahar, pentru un buget de 100 de milioane de dolari.

6. Un nou Darfur
Sudul statului Kordofan, creat în 2005 în centrul Sudanului ar putea deveni un nou Darfur. Armata guvernului, forţele din sudul Sudanului şi grupurile locale se înarmează în perspectiva alegerilor naţionale prevăzute în 2009. Potrivit Grupului Internaţional de Criză, sute de persoane au murit în ciocniri pentru pământ şi drepturi de păstorit ca urmare a confruntărilor intervenite între populaţia nuba, un grup tribal format din peste 50 de etnii africane şi nomazii arabi.

7. Energie solară poluantă
Ultimele panouri solare fabricate conţin un gaz, NF3, care, potrivit unui studiu publicat în 2008 de Universitatea din California, “are un posibil efect de seră, superior celor mai mari centrale alimentate cu cărbune”. Deşi emisiile de NF3 sunt insignifiante comparativ cu CO2, oamenii de ştiinţă consideră că există de patru ori mai mult NF3 calculat pentru sectorul energetic şi avertizează asupra urmărilor catastrofale ale generalizării folosirii sale peste câţiva ani.

8. Oţel periculos în Shangai
Zgârie norii din Shangai ar putea să nu fie suficient de rezistenţi la cutremure şi structurile lor ar putea risca să se corodeze în termen scurt. Potrivit unui reportaj publicat de ziarul Shangai Daily, jumătate din oţelul cumpărat de firmele de construcţii nu întrunea condiţiile de bază de calitate. Un sfert din mostre nu au trecut examenele de tensiune, în timp ce 27 dintre cele 52 de mostre analizate s-au dovedit prea uşoare. Unele erau chiar mai uşoare decât fierul.

9. Cetăţean american judecat pentru tortură în străinătate

Pentru prima dată de când SUA au aprobat, în 1994, statutul federal de tortura extrateritorială - după ratificarea Convenţiei ONU împotriva torturii - un tribunal american a judecat un cetăţean al său pentru tortură comisă în străinătate. Un judecător federal l-a condamnat la 30 octombrie pentru tortură, conspiraţie şi deţinere de arme de foc pe Charles Chuckie Taylor Junior, fiul fostului preşedinte al Liberiei, care îşi aşteaptă procesul la Haga. Taylor Junior s-a născut în Massachussets şi şi-a păstrat cetăţenia americană când s-a dus în Liberia, după numirea tatălului său.

10. Firmă americană vinde pistoale sonice China
American Technology Corporation, o firmă cu sediul în California, a vândut Chinei Dispozitive Acustice cu Rază Lungă de Acţiune (LRAD, în engleză), un fel de pistol sonic pe care autorităţile chineze l-au cumpărat în perspectiva unor incidente în timpul Jocurilor Olimpice. LRAD emite unde acustice care pot atinge 150 de decibeli şi care, folosite împotriva mulţimii, pot provoca dureri, panică şi chiar pierderea auzului. Vicepreşedintele companiei a precizat că pot fi utilizate “pentru a evita incidente teroriste”, sau împotriva “piraţilor somalezi”.

×
Subiecte în articol: lumea