x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Hackerii ruşi au atacat sistemele Pentagonului

Hackerii ruşi au atacat sistemele Pentagonului

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Noi 2008   •   00:00
Hackerii ruşi au atacat sistemele Pentagonului

Reţeaua de calculatoare supersecurizată a Pentagonului a fost supusă în ultimele două săptămâni unui atac cibernetic intens, de o anvergură fără precedent. Aceste evenimente  i-au determinat pe experţii americani în materie de securitate să evoce un posibil pericol la siguranţa naţională a SUA, relatează The Los Angeles Times, citat de Agerpres.



Experţii americani nu exclud ca atacurile cibernetice să fi fost realizate de la adrese din Rusia, de hackeri individuali sau “binecuvântaţi” de guvernul rus. Conducerea Ministerului american al Apărării a adus la cunoştinţa preşedintelui în exerciţiu al SUA, George W.Bush, situaţia creată de hackerii ruşi, sesizând asupra prejudiciului creat de aceste atacuri în materie de securitate. În raportul prezentat şefului Administraţiei de la Washington, conducerea Pentagonului nu a detaliat prejudiciul adus de atacurile cibernetice, indicând doar că au fost penetrate calculatoarele Comandamentului central al Ministerului Apărării al SUA, calculatoare de pe care sunt dirijate operaţiunile trupelor americane din Irak şi Afganistan, precum şi calculatoarele armatei americane din zonele de conflict. Potrivit aceluiaşi raport, nu a scăpat atacurilor nici chiar cea mai secretizată reţea a Pentagonului, care este şi cea mai bine protejată.

Experţii americani în materie de securitate nu s-au alarmat fără motiv, întrucât atacurile cibernetice din ultima vreme au avut un caracter coordonat, fiind menite să aducă un prejudiciu cât mai mare reţelei de calculatoare a Ministerului Apărării al SUA. Experţii Pentagonului sunt puşi în situaţia să combată regulat atacurile hackerilor sau ale viruşilor, însă de data aceasta operaţiunea a avut un caracter dirijat. În acest context, au apărut temerile privind un posibil “război cibernetic” în care, conform estimărilor specialiştilor, ar putea să piardă chiar şi un stat care deţine supremaţia militară faţă de adversarii săi. Suspiciunile potrivit cărora la originea acestor atacuri s-ar afla Rusia nu au apărut pe loc gol, ci în contextul deteriorării raporturilor dintre Moscova şi Pentagon şi al escalădării tensiunilor în legătură cu planurile americane de instalare a unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA în Europa Centrală.

În acelaşi timp, Rusia şi SUA s-au acuzat reciproc de imixtiune regională, după ce SUA au sprijinit procesele democratice din fostele republici sovietice din spaţiul CSI (Comunitatea Statelor Independente - toate fostele republici sovietice, mai puţin ţările baltice), iar Rusia a început să devină din ce în ce mai prezentă în America Latină. În ultimii ani, experţi americani au evocat periodic posibilitatea unor atacuri cibernetice dinspre China şi Rusia. În 2007, reţeaua de calculatoare a guvernului Estoniei a fost închisă din cauza atacurilor cibernetice fără precedent venite din Rusia. Moscova a întreprins atacuri cibernetice şi împotriva computerelor instituţiilor de stat ale Georgiei, în timpul conflictului militar din august din Caucaz, cu toate că a negat orice implicare în acestea, scrie Los Angeles Times.

×
Subiecte în articol: lumea