Există o foarte mare nevoie de informare, de educaţie juridică, în condiţiile în care în dezbaterea publică sunt evocate tot mai des chestiuni de constituţionalitate, de coerenţă legislativă, de lacune şi interpretări subiective ale normelor legale în vigoare. Prin urmare consider necesară şi utilă o astfel de emisiune.
● Cum ai caracteriza puterea de reacţie a societăţii civile în România zilelor noastre? Crezi că o informare temeinică este imboldul care "ar da aripi" reacţiei societăţii civile?
Societatea civilă are o problemă astăzi: lipsa de reacţie. Informarea corectă şi cuprinzătoare este doar o componentă, mai exact premisă a unei reacţii menite să deschidă discuţia despre direcţia care ar trebui urmată. Se adaugă în mod imperios un sistem de valori, educaţia şi instruirea corespunzătoare. Şi să lăsăm elitele să se manifeste fiecare în specialitatea ei, iar politicul să nu se amestece.
● "Cât de bună e legea, cât de actuală sau corectă, cui îi foloseşte, cine şi cum o aplică" sunt întrebările la care doriţi să răspundeţi în cadrul emisiunii "Puterea Legii". Ai putea să dai răspunsurile la aceste întrebări?
În opinia mea, legea este expresia unei voinţe colective exprimate la un moment istoric, este implicit perisabilă şi necesită actualizări periodice, în funcţie de dinamica societăţii. În multe cazuri lipseşte coerciţia, adică reversul medaliei: ce se întâmplă dacă încalci legea. Prea multă permisivitate. Corectă ar fi dacă s-ar aplica unitar şi dacă nimeni nu ar fi mai presus de lege. Legea ar trebui să servească interesele cetăţeanului şi implicit buna funcţionare a unui stat. Toţi trebuie să respectăm legea, iar cei cu competenţe să o aplice fără ezitare.
● "Unde-i lege nu-i tocmeală", cât de reală mai este această afirmaţie în condiţiile în care nenumărate sondaje plasează Justiţia pe locuri codaşe în percepţia românilor?
Afirmaţia trebuie să rămână valabilă, dar din păcate astăzi o privim mai degrabă ca pe un deziderat. Legea pare să fi pălit în faţa posibilităţilor de a te tocmi, de a-ţi cumpăra dreptatea sau pedepse mai blânde. În sistem există corupţie, iar aceasta este cea mai nocivă realitate ce erodează încrederea cetăţeanului în actul de justiţie. Iar principiul "ce legea nu interzice este permis" lasă mult prea mult loc exceselor şi interpretărilor menite să servească anumite interese.
● "Puterea Legii" a primit deja botezul dupa prima ediţie a emisiunii. Care au fost primele reacţii, care sunt primele impresii?
Cred că emisiunea a prins, am avut reacţii pozitive din partea celor care ne-au urmărit, dar desigur că e nevoie de timp pentru ca publicul să ne caute.
● A propus publicul teme care ţi s-au părut interesante?
Preocupările celor care ne urmăresc sunt dintre cele mai actuale: legalitatea măsurilor de austeritate, mult discutata constituţionalitate a unor prevederi recent adoptate de executiv sau legislativ etc. Aşteptăm sugestiile publicului pe adresa de mail: puterealegii@tvr.ro.