x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun O plantă din cinci este ameninţată cu dispariţia

O plantă din cinci este ameninţată cu dispariţia

29 Sep 2010   •   00:00

O specie vegetală din cinci este ameninţată cu dispariţia, iar activităţile umane sunt vinovate în proporţie de 80% de extincţia plantelor, arată un studiu ştiinţific publicat miercuri la Londra.



Cu o lună înaintea Conferinţei mondiale asupra biodiversităţii de la Nagoya (Japonia, 18-20 octombrie), Grădinile botanice regale Kew Gardens, Muzeul britanic de istorie naturală şi Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (UICN) au publicat prima evaluare a speciilor vegetale ameninţate. Studiul, care a durat cinci ani, a analizat un eşantion reprezentativ de 380 000 plante din lumea întreagă. Din cele 4 000 de specii studiate, reprezentând toate marile familii de plante (de la legume la conifere, trecând părin orhidee), 22% sunt considerate "ameninţate". Dintre acestea, 4% sunt "în pericol critic", 7%, "în pericol", şi 11%, "vulnerabile".

În plus, 33% din specii nu sunt suficient cunoscute pentru ca starea lor de conservare să poată fi evaluată, apreciază cercetătorii.

"Nu putem sta cu braţele încrucişate şi asista cum dispar plantele. Ele sunt baza vieţii, asigură aer curat, apă, hrană şi energie", spune directorul grădinilor botanice, Stephen Hopper.

Într-un alt studiu,  arată Mediafax, publicat în Proceedings of the Royal Society B. Biological Sciences, o revistă a Academiei britanice, doi cercetători australieni de la Universitatea din Queensland apreciază că numărul mamiferelor dispărute ar putea fi supraestimat, câteva specii reapărând după sute de ani. Ei spun că au găsit urma a 187 mamifere "date dispărute" din anii 1500. Astfel, 67 de specii de mamifere despre care se credea că au dispărut au fost regăsite, adaugă ei. "Este greu de stabilit dacă unele specii dispar sau nu", se spune în studiul Dianei Fischer şi al lui Simon Blomberg. "Unele specii pot să nu se arate perioade lungi, ceea ce poate duce la concluzia eronată că au dispărut", încheie studiul.

×
Subiecte în articol: lumea