x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Papa, de la rottweiler al Vaticanului la bunic afabil

Papa, de la rottweiler al Vaticanului la bunic afabil

20 Sep 2010   •   00:00

Precedat de o imagine de "rottweiler al Vaticanului", Papa Benedict al XVI-lea a apărut ca un bătrân bunic afabil cu prilejul vizitei sale în Marea Britanie, au estimat luni editorialiştii presei britanice, potrivit cărora mai rămân multe de făcut pentru a reconcilia ţara cu Biserica Catolică, notează AFP, citată de Agerpres.



"Vizita a permis înainte de toate unificarea catolicilor şi a făcut să pară mai uman un papă care de prea multe ori a fost perceput ca fiind rece, distant şi autoritar", scrie Catherine Pepinster de la săptămânalul catolic The Tablet.

"Aşa-numitul "rottweiler" al Vaticanului s-a dovedit a fi un bărbat de 83 de ani timid, afectuos şi fragil", adaugă aceasta, subliniind atitudinea papei de a "saluta tot timpul oamenii, mai ales pe cei mai tineri şi pe cei din generaţia sa".

Înaintea acestei prime vizite de stat a unui papă în Marea Britanie, Benedict al XVI-lea era considerat un "îndepărtat extremist teuton", afirmă The Times. El a apărut totuşi sub o lumină complet diferită, iar remarcile sale destinate diminuării tensiunilor dintre anglicani şi catolici, precum cele privind comunitatea de tradiţii şi de cultură, au jucat un rol însemnat în această transformare, estimează cotidianul.

"Ratzinger rottweiler-ul s-a transformat în Benny iepuraşul", scrie The Times, potrivit căruia toţi doreau să-şi ducă în faţa lui copiii pentru a-i binecuvânta.

Vizita de patru zile în această ţară majoritar anglicană, în cursul căreia Papa s-a deplasat la Edinburgh, Glasgow, Londra şi Birmingham, "a avut un succes mult mai mare decât îndrăznise să spere ierarhia catolică", scrie Daily Mail, iar potrivit The Sun "vizita pontificală s-a dovedit mult mai substanţială decât se prevăzuse".

În pofida satisfacţiei generale cu privire la această vizită, unii comentatori îşi pun totuşi întrebări cu privire la relaţiile pe termen lung dintre Biserica Catolică şi Marea Britanie, adaugă AFP.

Astfel, Catherine Pepinster consideră că Vaticanul nu a făcut paşii necesari pentru reconcilierea cu aripa cea mai liberală a Bisericii. "Catolicii gay şi femeile vor continua să se întrebe: cum ne consideră Vaticanul şi Papa Benedict al XVI-lea şi cum consideră rolul nostru, nu în societate, ci în sânul Bisericii'', estimează ea.

Cotidianul The Guardian afirmă că papa nu a reuşit să apropie câtuşi de puţin credincioşii şi ateii într-o societate din ce în ce mai laică. Pentru mulţi oameni din Marea Britanie, vizita a fost pur şi simplu "o curiozitate anacronică". "Pentru a face ca regatul său spiritual şi Marea Britanie să intre în contact, papa ar fi trebuit să se implice în realităţile actuale şi ţara ar fi trebuit să-l asculte", afirmă cotidianul.

S-ar putea ca Suveranul Pontif să fi "lăsat Marea Britanie cu vederi mai largi decât a găsit-o", scrie la rândul său The Independent.

×
Subiecte în articol: lumea