x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Pelerina care te face invizibil: ficţiune sau un viitor gadget?

Pelerina care te face invizibil: ficţiune sau un viitor gadget?

16 Mar 2009   •   00:00
Pelerina care te face invizibil: ficţiune sau un viitor gadget?

Pelerina lui Harry Potter este pentru majoritatea oamenilor rezultatul fanteziei scriitoarei J.K. Rowling. Putem constata însă că, spre surprinderea noastră, producerea unui astfel de accesoriu magic îi preocupă pe oamenii de ştiinţă. În ultimii ani tehnica din spatele pelerinei invizibile a fost subiectul de studiu al câtorva cercetători din domeniul tehnologiei şi al matematicii. În cele ce urmează, vom trece în revistă rezultatele importante obţinute până azi acest domeniu.



Ce inseamna a fi invizibil?

Procedeul prin care un obiect devine invizibil sau nedetectabil într-un anumit interval de frecvenţă al undelor electromagnetice poartă în limba engleză denumirea de cloaking, termen provenind de la cuvântul cloak ce înseamna mantie sau pelerină. Lumina este o radiaţie electromagnetică şi faptul ca ochiul uman „vede” se datorează proprietăţii undelor magnetice de a se reflecta pe anumite suprafeţe şi de a fi absorbite. Retina, detectorul de unde electromagnetice al ochiului, nu face decât să absoarbă razele ce pătrund globul ocular şi să transmită informaţia spre creier. Dacă un obiect nu ar mai reflecta şi nu ar mai absorbi undele luminoase ar deveni invizibil pentru ochiul uman.

Matematica invizibilului

Un articol apărut în revista Societăţii pentru Matematică Aplicată şi Industriala (SIAM Review) face rezumatul progreselor teoretice în domeniul fenomenului de cloaking. Pornind de la ecuaţiile lui James Maxwell, ce descriu câmpul electromagnetic, matematicienii încearcă să realizeze modelul matematic al unui material care să facă undele electromagnetice să treacă pe langă el, fără a fi afectate de acesta, şi să revină dupa depăşirea lui la traiectoria de dinainte. Aceste materiale ar putea fi folosite pentru a crea o zonă de invizibilitate în jurul obiectelor normale.

Articolul complet îl găsiţi la www.StiintaAzi.ro

×
Subiecte în articol: lumea