Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că nu ia în calcul propunerile şefului PSD Mircea Geoană de combatere a crizei monetare, susţinând că nu există un val de scumpiri
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că nu ia în calcul propunerile şefului PSD Mircea Geoană de combatere a crizei monetare, susţinând că nu există un val de scumpiri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Valul de scumpiri la care se referă Geoană nu există", a spus Tăriceanu.
Acesta a precizat că se poate vorbi despre o singură scumpire prognozată, şi anume cea a gazelor naturale.
"Da, gazele se vor scumpi, dar nu pentru că vrea Tăriceanu, ci pentru că preţurile pe piaţa mondială cresc", a subliniat primul ministru.
Acesta a dat, însă, asigurări că majorarea preţului la gaze va fi însoţită de ajutoare acordate de Guvern persoanelor care au venituri sub plafonul de 615 lei venit net lunar pe membru de familie.
"Aceştia vor primi o compensaţie care să le acopere în totalitate cheltuielile legate de majorarea preţului la gaze", a spus Tăriceanu.
Premierul a combătut prognozele privind majorarea preţurilor la alimente, vehiculat de sindicatul Agrostar. El a afirmat că acest sindicat este o combinaţie de patronate cu interese proprii care activează într-o zonă a economie şi care, foarte multe tranzacţii, le desfăşoară la negru.
Premierul a apreciat că 80 la sută din tranzacţiile din agricultură sunt necontabilizate şi că Guvernul va face eforturi pentru a îndrepta acestă situaţie.
"Poate că atunci cei de la Agrostar vor face declaraţii mai realiste", a spus Tăriceanu.
În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a susţinut că fluctuaţiile din cursul de schimb al monedei naţionale nu au influenţat în mod negativ realitatea economică din România şi chiar a evidenţiat efectele pozitive ale devalorizării leului.
"Aceasta are ca efect stimularea exportului şi a competitivităţii economiei româneşti. În plus, dinamica deficitului de cont curent s-a stabilizat", a subliniat Vosganian.
Ministrul de Finanţe a apreciat că şansele de stabilizare şi întărire a monedei naţionale sunt mai mari decât cele de slăbire. Vosganian a adăugat că Guvernul va continua efortul de disciplinare a cheltuielilor bugetare, proces început în decembrie anul trecut.
"Vrem ca cheltuielile bugetare să scadă cu până la 1,5 miliarde de euro în 2008 doar prin îmbunătăţirea eficienţei cu care cheltuim banul public", a mai spus Vosganian.
Miercuri, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a prezentat, într-o conferinţă de presă, un plan de măsuri care ar pune capăt crizei monetare cu care se confruntă România, printre acestea fiind diminuarea cheltuielilor bugetare şi creşterea cotei TVA pentru produsele de lux până la 25%.
"Actuala criză este foarte serioasă. Ea poate afecta creşterea economică şi situaţia socială a României", a declarat şeful PSD.
Geoană a opinat că, la ora actuală, asistăm la "un atac masiv la adresa monedei româneşti", la care Guvernul şi Banca Naţională au avut "un răspuns palid şi inadecvat".
Şeful PSD susţine că un prim pas ar fi adoptarea unui nou buget pe anul 2008 cu diminuarea cheltuielilor şi creşterea cotei TVA pentru produsele de lux până la 25%. Alte măsuri propuse de Geoană ar fi reducerea ratei dobânzii de referinţă cu 0,75 procente şi reducerea TVA-ului la 5%, în cazul produselor alimentare, îngheţarea preţurilor la utilităţi timp de jumătate de an, dar şi introducerea unei "taxe pentru ieşirile masive de capital din ţară".
Geoană a mai spus că se prefigurează, pentru anul în curs, o creştere economică de 3-4% şi o rată a inflaţiei de 6%.
Sindicaliştii de la Agrostar au ameninţat cu declanşarea unor ample proteste, şi au avertizat că preţurile la toate produsele urmează să crească, în primul semestru al acestui an, în medie cu 20-25 la sută. Astfel, potrivit acestora, la pâine va fi înregistrată o majorare cu 35 de procente, la legume şi fructe - 25-30 la sută, la carnea de porc - 10-15 la sută (pentru că 80 la sută din produsele de pe piaţă provin din import), la lapte - 10-15 la sută.
• Mediafax
Citește pe Antena3.ro