x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Rusia îşi consolidează arsenalul nuclear

Rusia îşi consolidează arsenalul nuclear

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Iun 2008   •   00:00
Rusia îşi consolidează arsenalul nuclear

12:39 • Rusia trebuie luată în calcul aşa cum este. O mare putere! – spunea în urmă cu puţin timp Dmitri Medvedev, preşedintele Rusiei. Dacă spusele sale au trecut la vremea respectivă precum nişte vorbe uşoare, ei bine Robert Gates pune punctul pe I: „Rusia pare să se concentreze pe consolidarea capacităţilor sale nucleare şi nu a forţelor convenţionale, ceea ce determină Statele Unite să îşi menţină, la rîndul lor, arsenalul nuclear la un nivel ridicat”.

Rusia trebuie luată în calcul aşa cum este. O mare putere! – spunea în urmă cu puţin timp Dmitri Medvedev, preşedintele Rusiei. Dacă spusele sale au trecut la vremea respectivă precum nişte vorbe uşoare, ei bine Robert Gates pune punctul pe I: „Rusia pare să se concentreze pe consolidarea capacităţilor sale nucleare şi nu a forţelor convenţionale, ceea ce determină Statele Unite să îşi menţină, la rîndul lor, arsenalul nuclear la un nivel ridicat”.

AMENINŢAREA FANTOMEI. Şeful Pentagonului, care a susţinut un discurs în faţa ofiţerilor de aviaţie din Virginia, a declarat că Statele Unite vor avea nevoie, în viitor, de mai multe arme nucleare pentru a descuraja potenţialii inamici. Această situaţie este cauzată, parţial, de riscul ca unele grupuri sau state antiamericane, cum este Iranul, să obţină arme nucleare, dar este legată şi de planurile Rusiei de a-şi consolida capacităţile militare, a explicat Gates. "Pare clar că ruşii se concentrează, atunci cînd privesc spre viitor, pe consolidarea capacităţilor lor nucleare", a declarat el după ce a vizitat Langley. Moscova şi-a suplimentat cheltuielile militare în cadrul eforturilor de a a-şi întări poziţia pe scena mondială, după haosul din perioada postsovietică. Rusia a încercat şi să îşi reformeze armata, pentru a crea o forţă profesionistă şi bine echipată. Dar această reformă se desfăşoară lent, potrivit unor critici. Forţa militară rusă are în continuare un moral scăzut, în condiţiile în care soldaţii sunt nemulţumiţi de salariile mici, iar generalii sunt nemulţumiţi de starea armatei.Dificultatea întîmpinată în reformarea acestor forţe, cunoscute ca forţe convenţionale, au determinat Rusia să decidă că ar putea fi mai eficient să îşi consolideze capacităţile nucleare, a explicat Gates, "Rusia nu investeşte prea mult în forţele sale convenţionale. Este foarte clar şi are numeroase motive, de ordin demografic şi nu numai", a adăugat el. Rusia deţine o "triadă" de arme nucleare strategice - rachete la sol, submarine şi bombardiere care pot ajunge pînă în Statele Unite.

PLAN MILITAR. Dmitri Medvedev şi-a luat angajamentul, luna trecută, să investească în arsenalul nuclear al statului, pentru a contracara ameninţările la adresa securităţii naţionale: "Este evident că sarcina noastră în următorii cîţiva ani este să ne asigurăm că rachetele strategice primesc toate fondurile necesare pentru a fi pregătite să reziste în faţa ameninţărilor existente". Printre aceste ameninţări, Medvedev a enumerat şi scutul american antirachetă, pe care Washingtonul vrea să îl instaleze în Cehia şi Polonia. Disputa privind acest proiect a alimentat tensiunile dintre Moscova şi Washington. Gates vizitează bazele aviaţiei americane luni şi marţi, după ce secretarul şi şeful Statului Major ai aviaţiei militare americane au demisionat, în urma unei anchete privind gestionarea elementelor nucleare de către această ramură a armatei. Menţinerea arsenalului nuclear american în siguranţă este cea mai delicată misiune a aviaţiei. Dar în anul 2006, Statele Unite au livrat din greşeală Taiwanului componente pentru rachete nucleare în loc de bateriile pentru elicoptere cerute de Taipei.

×
Subiecte în articol: magazin Rusia nucleare