Nu e uşor să-ţi umpli buzunarele, dar măcar poţi încerca să faci economii, mai ales acum, când, cel puţin în România, preţurile au explodat. Nu toţi moştenim averi sau câştigăm la loto, aşa că e bine să punem, din când în când, un ban deoparte pentru zile negre.
Cheltuiţi cu cap! - Este primul sfat pe care ni-l dă site-ul american Investopedia.com. Când mergeţi la magazin, cumpăraţi doar strictul necesar. Când aveţi nevoie de un serviciu, încercaţi pe cât posibil să vi-l asiguraţi singur. Renunţaţi, în limita posibilităţilor, la achiziţionarea obiectelor de lux - ele costă mult şi probabil că nu vor fi apreciate de cine ar trebui. În cazul acesta, mai merită? Nu uitaţi că "strângerea curelei" nu este tocmai o măsură de precauţie pentru zile negre, ci, mai degrabă, un stil de viaţă disciplinat.
"Acest lucru înseamnă că oamenii ar trebui să facă din când în când economii - de exemplu, să mănânce în oraş mai rar, să folosească mai des transportul public şi să taie din cheltuielile inutile", scrie Investopedia. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne rezumăm la o viaţă anostă, "monahală". Nu! Puteţi ieşi în oraş, vă puteţi întâlni cu prietenii, dar faceţi-o moderat! Când mâncaţi zilnic numai cartofi prăjiţi, la un moment dat ajungeţi la saturaţie.
Aşa se întâmplă şi cu banii cheltuiţi deseori pe nimicuri. La un moment dat vă opriţi şi vă întrebaţi: "De ce mi-am aruncat banii pe fereastră?".
ATENŢIE LA SALARIU!
Unul dintre cele mai importante lucruri în viaţa fiecăruia este respectul faţă de sine. Cu cât vă cunoaşteţi mai bine şi aveţi o părere mai bună despre dumneavoastră, cu atât şi ceilalţi vă vor privi la fel. Dar... toate au o măsură. Fiţi mereu informat cu privire la nivelul salariilor pe piaţă în domeniul în care lucraţi. Este bine să fiţi loial unui angajator, mai ales atunci când sunteţi motivaţi financiar să-i fiţi alături. Când se întâmplă acest lucru, fiţi siguri că veţi avea cum să economisiţi. Cu toate acestea, sunt şi cazuri în care angajatorul apreciază doar verbal loialitatea dumneavoastră şi-atunci, pentru că se creează un dezechilibru, este cazul să luaţi măsuri!
Chiar dacă, pentru unii, vârsta pensionării se află departe, jurnaliştii americani ne sfătuiesc să începem de-acum să punem deoparte bani pentru ziua în care va trebui să ne retragem din activitatea profesională. Într-o ţară ca România, puţini îşi permit acest lux. Iar în ceea ce-i priveşte pe tineri, şi mai puţini sunt aceia care iau în calcul o astfel de alternativă. Dar cei care îşi permit să realizeze astăzi cât de bine le va face un depozit bancar peste 10 ani vor fi fericiţi!
Cât priveşte diversele taxe pe care le tot plătim la stat, ele pot fi controlate. Pentru plata unor impozite înaintea unui termen-limită există reduceri substanţiale. Pentru alte taxe, există deduceri. Cel mai important, în aceste cazuri, este să ştiţi să profitaţi de avantajele care vi se oferă - şi pentru a le afla, este nevoie să vă informaţi, iar acest lucru, în zilele noastre, nu (mai) costă.
Unul dintre lucrurile cele mai importante - care v-ar putea asigura locul printre pretendenţii la statutul de milionar - este acela de a fi proprietar al unei locuinţe, scrie Investopedia. E adevărat că, pe ici, pe colo, chiriile la locuinţe au mai scăzut în România, dar o sumă de bani achitată lunar, timp de mai mulţi ani de zile, reprezintă un dezavantaj pe termen lung. Pe de altă parte, la noi, este astăzi destul de greu să cumperi chiar şi o garsonieră. Dar mulţi consideră că mai bine plătesc rate la bancă decât chirii pentru patul altora.
În privinţa autoturismelor proprietate personală, ar trebui să luaţi în calcul că ele nu reprezintă nici pe departe o investiţie. Pornind de la acest argument, gândiţi-vă câţi bani s-ar duce pe "Apa Sâmbetei" dacă vă achiziţionaţi un automobil de lux - perioada de depreciere a unei asemenea maşini depinde de model, de anul de fabricaţie şi de cererea pe piaţă, dar există o regulă generală care spune că valoarea pe piaţă a unei maşini noi scade, după cumpărare, cu 15%-20% pe an.
Aşa că, dragi tineri şi părinţi, dacă aveţi neapărată nevoie de un autoturism, sfatul Investopedia este să cumpăraţi unul practic şi sigur şi care să nu coste foarte mult (fie că plătiţi în rate sau integral, la achiziţionare).
Citește pe Antena3.ro