x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stiinta/ Mistere - Computer de citit ganduri

Stiinta/ Mistere - Computer de citit ganduri

27 Oct 2006   •   00:00
Stiinta/ Mistere - Computer de citit ganduri

Un computer, sensibil la emotiile umane, "citeste" gandurile analizand expresia fetei

Un computer, sensibil la emotiile umane, "citeste" gandurile analizand expresia fetei

Vizitatorii unei expozitii stiintifice din Marea Britanie au fost invitati sa "testeze" un computer capabil sa recunoasca bucuria, mania si alte stari emotionale. Constructorii au laudat performantele comerciale ale calculatorului ca, de exemplu, alegerea momentului potrivit pentru a vinde un produs unui cumparator.

Computerul s-ar putea dovedi util la sporirea sigurantei rutiere si ajutarea persoanelor suferinde de autism. Aparatul, conectat la o camera de luat vederi, poate localiza si urmari 24 de puncte de interes ale fetei, precum varful nasului, sprancenele sau colturile gurii.

Calculatorul recunoaste 20 de miscari, printre care: scuturarea capului, ridicarea sprancenelor sau grimasele. Combinatiile acestor miscari, care reprezinta emotii subtile, sunt introduse in programul calculatorului, fiind folosite pentru identificarea lor in viata reala.

APLICATII. Potrivit cercetatorilor, sistemul se poate "acomoda" cu compunerea variatiilor de fizionomie, putand sesiza daca o persoana are fata slaba sau rotunda, daca poarta ochelari sau are barba. Savantii au "antrenat" sistemul apeland la actori ce pot reda diferite expresii ale fetei. Tehnologia va fi folosita la constructia automobilelor pentru a spori siguranta soferilor. Savantii inregistreaza expresiile fetei unor voluntari, in anumite situatii, in timp ce se afla la volan, cercetand miscarile fetei pentru identificarea expresiilor complexe asociate starilor de confuzie, plictiseala sau oboseala. Specialistii intentioneaza sa imbunatateasca sistemul pentru a ajuta bolnavii de autism sau pe cei ce sufera de Sindromul Asperger, care intampina serioase dificultati in identificarea expresiilor fetei sau emotiilor interlocutorilor.

NEWS

Gena memoriei

Un studiu realizat de specialistii in genetica din Statele Unite a relevat faptul ca o anumita gena, denumita "Kibra", influenteaza functionarea, la parametrii optimi, a mecanismului de memorare a oamenilor. Cercetatorii de la "Transnational Genomics Research institute", din Phoenix, statul Arizona, sunt de parere ca descoperirea lor va putea contribui la producerea unor noi medicamente pentru boli care afecteaza memoria, precum Alzheimer sau Parkinson. Ei spera ca rezultatele cercetarilor vor permite o mai buna intelegere a modului in care functioneaza memoria umana la nivel molecular. Savantii au folosit un indicator special pentru a analiza 500.000 de mostre de ADN simultan, realizand cate o radiografie a "hartii genetice" a fiecaruia dintre voluntarii participantii la experiment. Cercetatorii au descoperit gena "Kibra" comparand hartile genetice ale persoanelor cu o memorie buna cu cele ale oamenilor cu o memorie mai slaba. Ei au identificat o serie de variatii ale structurii genetice prezente, in mod constant, in cazul personelor ce apartineau unuia dintre grupuri si care nu se regaseau la membrii celuilalt grup. Studiul efectuat de savantii americani a permis nu doar stabilirea rolului genei "Kibra" in procesul de memorare, ci si localizarea acesteia. "Gena memoriei" este situata la nivelul hipocampusului, intr-o regiune a creierului ce detine un rol foarte important in functionarea memoriei. Potrivit unuia dintre oamenii de stiinta ce au participat la realizarea proiectului, cercetatorii au acum la indemana suficiente elemente pentru a dezlega enigmele "Cartii Genetice a Vietii" cu o precizie mai mult decat satisfacatoare. (R.P.)
×