x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Stonehenge, atracţie turistică încă din preistorie

Stonehenge, atracţie turistică încă din preistorie

29 Sep 2010   •   00:00

Stonehenge ar fi fost încă din timpurile preistorice o atracţie turistică internaţională, aşa ca astăzi. Cercetări ştiinţifice în curs de desfăşurare arată că aproximativ 30% dintre cadavrele unor oameni bogaţi îngropaţi în jurul templului neolitic din Epoca Bronzului au venit de la sute şi mii de mile distanţă, scrie The Independent , citat de Agerpres.



Teste desfăşurate de British Geological Survey, ale căror rezultate au fost dezvăluite marţi, arată că un tânăr din înalta societate, îngropat lângă Stonehenge, venea de undeva din nordul coastei Mării Mediterane, poate din Spania, sudul Franţei sau Italia. Cadavrul altui bărbat, ale cărui origini au fost dezvăluite acum câţiva ani, aparţine unui om din Alpi. Omul din Alpi avea o boală la picior, iar tânărul de la Mediterana a murit la 14 sau 15 ani în urma unei boli grave.

Unii arheologi au început atunci să se gândească la Stonehenge ca la un obiectiv atractiv pentru turişti, care veneau aici să se vindece, unii dintre ei terminând prin a fi îngopaţi în preajma monumentului. Rolul vindecător al templului a fost pomenit într-o legendă care spune că monumentul era într-adevăr un loc de lecuire. Chiar şi în secolul al XVIII-lea, pietrele de la Stonehenge erau considerate ca având puteri magice de vindecare, iar vizitatorii nu ezitau să-şi ia bucăţi din ele ca talisman.

Monumentul a fost fără îndoială cunoscut din timpurile străvechi, fiind descris de un geograf grec în secolul al IV-lea. Cei care mergeau la Stonehenge erau foarte bogaţi. Omul din zona Alpilor a fost îngropat cu obiecte de aur şi cupru, printre care trei pumnale de cupru şi o pereche de clame de păr din aur, iar tânărul mediteranean, cu un colier de circa 90 de bucăţi de chihlimbar.

"Analizele izotopice ale smalţului dinţilor celor doi arată că există o diferenţă de origine, ceea ce pune în evidenţă diversitatea oamenilor care veneau la Stonehenge din toate colţurile Europei", spune profesorul Jane Evans, arheolog şef la British Geological Survey.

×
Subiecte în articol: lumea