Statele Unite au pierdut o bombă nucleară sub gheaţa din Groenlanda, în urma prăbuşirii unuia dintre bombardierele lor, acum 40 de ani, relatează luni BBC, citat de AFP.
Potrivit unor documente declasificate, obţinute în baza Freedom of Information Act, lege americană care le permită agenţiilor federale să transmită documente, americanii nu au putut localiza niciodată bomba, în pofida cercetărilor efectuate în apropiere de baza aeriană Thule, unde s-a prăbuşit în 1968 un bombardier strategic B-52 cu patru bombe nucleare la bord. Baza Thule este cea mai nordică a US Air Force. Având o importanţă strategică mare, complexul a fost construit în plin Război Rece, la începutul anilor '50, şi a reprezentat o verigă importantă a sistemului de radare Norad (sistem de supraveghere a spaţiului aerian nord-american), vizând detectarea oricărei lansări de rachete sovietice. În 21 ianuarie 1968, unul dintre avioanele de tip B-52 s-a prăbuşit la câţiva kilometri de Thule, iar anchetatorii nu au reuşit să recupereze decât trei din totalul de patru bombe nucleare. În aprilie 1968, cercetările submarine pentru localizarea celei de a patra bombe au fost abandonate. Potrivit BBC, oficialii americani sunt de părere că radioactivitatea s-a dizolvat într-o masă atât de mare de apă încât nu există niciun pericol.
Prezenţa armelor nucleare sub gheaţa din Groenlanda, teritoriu autonom aparţinând Danemarcei, a fost păstrată secretă, la fel ca şi natura cercetărilor pentru localizarea bombei. Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze informaţiile, în condiţiile în care anunţase anterior că toate cele patru bombe nucleare au fost "distruse".
Citește pe Antena3.ro