Statele Unite ale Americii se pronunţă pentru reglementarea paşnică a conflictului transnistrean şi cer respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi retragerea forţelor ruse desfăşurate în stânga Nistrului, a declarat luni ambasadorul american la Chişinău, Asif Chaudhry, în cadrul unei vizite de informare la Tiraspol.
“Reglementarea conflictului transnistrean necesită respectarea integrităţii teritoriale a Moldovei, dar şi retragerea contingentului rus staţionat în Transnistria. Retragerea trupelor ruse trebuie să constituie un element cheie” în soluţionarea conflictului, a subliniat ambasadorul Chaudhry, citat de rian.ru. Şeful misiunii diplomatice americane la Chişinău a subliniat totodată că formatul de “5+2” (Moldova, Transnistria plus mediatorii Rusia, Ucraina, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa plus UE şi SUA, ca observatori) este cea mai bună formulă pentru soluţionarea diferendului de pe Nistru, citează Agerpres.
În cadrul deplasării sale în Transnistria, ambasadorul american a avut discuţii cu liderul separatist Igor Smirnov, cu preşedintele “parlamentului” Evgheni Şevciuk şi cu aşa-zisul ministru de externe transnistrean Vladimir Iastrebceak. Negocierile privind rezolvarea conflictului din stânga Nistrului sunt blocate de aproape trei ani, întâlnirea din 11 aprilie de la Tighina dintre preşedintele moldovean Vladimir Voronin şi liderul separatist Igor Smirnov dând oarecare speranţe pentru relansarea tratativelor. O nouă întrevedere între cei doi fusese programată pentru sfârşitul lunii septembrie, apoi pentru începutul lunii octombrie, însă preconizata întâlnire Voronin-Smirnov nu a mai avut loc, din cauza neînţelegerilor dintre părţi. Chişinăul a pledat pentru reluarea procesului de negocieri în format “5 plus 2”, în timp ce Tiraspolul a insistat pentru negocieri pe bază echitabilă, cerând în acelaşi timp Chişinăului un răspuns la proiectul “tratatului de prietenie şi cooperare între Republica Moldova şi Transnistria”. Tiraspolul a blocat şi consultările în format de “5+2”, care urmau să aiblă loc la 7-8 octombrie la Viena, în vederea reluării negocierilor privind rezolvarea conflictului din stânga Nistrului.
Citește pe Antena3.ro